Od kronične nespečnosti do mirnih noči in naspanih juter

 • Objavljeno: 20. februarja, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Nespečnost
 • Objavljeno: 20. februarja, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Nespečnost

Dober in kakovosten spanec je ključnega pomena za produktivnost v službi, za dobro telesno počutje in za uspešno vsakodnevno delovanje. Kadar smo miselno, čustveno in duševno preobremenjeni, postane naš spanec ogrožen, pri čemer se lahko razvije tudi pojavi kronična nespečnost.

Čeprav je kronična nespečnost izjemno neprijetno stanje, ga lahko odpravimo tako, da odstranimo posledice nakopičenega stresa v telesu in ustvarimo zdrave spalne navade. 

KAJ JE KRONIČNA NESPEČNOST

kaj-je-kronicna-nespečnost

Kronična nespečnost je stanje, za katero so značilne težave pri uspavanju, vzdrževanju spanja ali prezgodnjem prebujanju, ki trajajo več tednov, mesecev ali celo leta. Kronična nespečnost se pojavi zaradi daljših stresnih obdobij, ki povzročajo čustvene in duševne stiske, zaradi katerih težko zaspimo.

S sabo prinese čustveno in telesno izčrpanost, poslabša imunski sistem, oteži opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in povzroči slabo psihično in fizično počutje. 

SIMPTOMI KRONIČNE NESPEČNOSTI

Ljudje, ki se borijo s kronično nespečnostjo, imajo lahko različne simptome.

Najpogostejši simptomi so:

kronična-nespečnost-simptomi
 1. Težave pri uspavanju (kjer je potrebnih več kot 30 minut, da zaspimo)
 2. Pogosto prebujanje sredi noči in težave pri ponovnem uspavanju
 3. Prezgodnje prebujanje
 4. Občutek budnosti pred spanjem 
 5. Občutek utrujenosti tudi po zadostni količini spanja 
 6. Utrujenost čez dan
 7. Težave s koncentracijo in spominom
 8. Razdražljivost in slabo počutje 
 9. Nemirne misli pred spanjem
 10. Tesnobni občutki in tiščanje v prsih
 11.  Nočne more

Približno 30 % odraslih poroča o občasnih težavah s spanjem, medtem ko približno 10 % trpi zaradi kronične nespečnosti.

KRONIČNA NESPEČNOST IN NJENE POSLEDICE

Kratkotrajne posledice nespečnosti so zmanjšana pozornost, utrujenost čez dan, pomanjkanje energije in slabša produktivnost. 

posledice-kronicne-nespecnosti

Dolgotrajne posledice kronične utrujenosti pa lahko v najhujših primerih vodijo tudi do srčno-žilnih bolezni, presnovnih motenj, diabetesa tipa 2, poslabšanega imunskega sistema, anksioznosti, tesnobe in hormonskih neravnovesij. 

Nekateri študije kažejo na povezavo med pomanjkanjem spanja in povečanim tveganjem za nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Bi se želeli pogovoriti o vaši nespečnosti in jo trajno odpraviti? Prijavite se na brezplačen uvodni pogovor, da tudi vam pomagam do mirnih noči in naspanih juter.

GLAVNI VZROKI ZA NASTANEK KRONIČNE NESPEČNOSTI

Kronična nespečnost nastane zaradi fizičnih, čustvenih, okoljskih in miselnih vzrokov. Nekateri vzroki za nastanek kronične utrujenosti so:

vzroki-za-nastanek-kronicne-nespečnosti

Stres: Vsakodnevni pritiski v službi, težave v partnerskih odnosih, finančne skrbi ali veliki življenjski dogodki, povzročajo čustveno preobremenjenost, ki vodi v nespečnost. 

Psihične težave: Pri depresiji, anksioznih napadih, panični motnji, posttravmatski stresni motnji (PTSM), izgorelosti in tesnobi se zelo pogosto pojavi kronična nespečnost zaradi notranjega nemira in neprijetnih občutkov. 

Slabe spalne navade: Odpravljanje v posteljo ob poznih urah, veliki obroki pred spanjem, uživanje kofeina in alkohola lahko prispevajo k nespečnosti. 

Okoljski dejavniki: Slabi spalni pogoji, kot so neudobna postelja, neprimerna temperatura, osvetljen prostor, hrup v ozadju otežijo postopek uspavanja. 

Pretirana uporaba elektronskih naprav: Pametni telefoni, tablice in televizorji oddajajo modro svetlobo, ki zavira proizvodnjo melatonina (hormona, ki je ključen za uravnavanje spanja in budnosti), kar lahko vodi do kronične nespečnosti.

Motnje dihanja med spanjem: Obstruktivna spalna apneja in druge motnje dihanja lahko povzročijo prekinjeno spanje in težave s ponovnim uspavanjem.

Kronične bolezni: Nekatere kronične bolezni, kot so artritis, migrena, astma, diabetes lahko zaradi neprijetnih fizičnih bolečin povzročijo težave pri spanju. 

Uporaba zdravil: Pri določenih zdravilih, še posebej tistih, ki vplivajo na živčni sistem, se lahko nespečnost pojavi kot stranski učinek. 

Kronično nespečnost v zelo veliko primerih povzroča nakopičen stres iz preteklosti ter čustvena in miselna preobremenjenost. 

Ob vsakem stresnem dogodku se v telo sprosti stresni hormon (kortizol), ki ga spremljajo tudi negativna čustva, kot so strah, ogroženost, panika, nemir, žalost, jeza, bes … Vsak stresni dogodek iz preteklosti, pusti na energijskem in čustvenem nivoju svoj pečat. Več stresa, kot smo doživeli, bolj je naše telo obremenjeno in težje bomo zaspali. Težave s spanjem pa se lahko prelevijo v kronično nespečnost. 

Če jo želimo odpraviti, je treba telo razbremeniti in “ponastaviti”. To najlažje naredimo skozi terapevtski proces, kjer na podlagi zdravljenja preteklih stresnih dogodkov dosežemo globoko čustveno, energijsko, miselno in telesno olajšanje. 

Približno 15 % ljudi redno doživlja prebujanja ponoči in ima težave s ponovno vrnitvijo v spanec. V programu Notranji mir v treh mesecih trajno odpravite kronično nespečnost.

NASVET STROKOVNJAKA

Pri odpravljanju kronične nespečnosti je pomembno poiskati tiste dogodke iz preteklosti, ki so bili najtežji in jih skozi ljubeč proces s terapevtom predelati. 

Ko pozdravimo čustvene rane in sprostimo negativna čustva iz telesa, bo kronična nespečnost izginila. Na terapijah, ki jih izvajam, stranke dosežejo 95 % izboljšanje in si povrnejo miren spanec v kratkem času.

KAKO ODPRAVIMO KRONIČNO NESPEČNOST

Pri odpravi kronične nespečnosti si lahko pomagamo z naslednjimi koraki:

Zdrave spalne navade: Določimo uro, ob kateri bomo vsak dan šli spat in ob kateri se bomo zbujali. Poskusimo se držati ure, da se uravna naš notranji biološki ritem. 

kronična-nespečnost-odprava

Popoldanski počitek: Kratek počitek čez dan lahko pomaga, vendar ga omejimo na 20-30 minut.

Sproščujoča rutina pred spanjem: Privoščimo si sprostitvene dejavnosti, kot so branje knjige, poslušanje pomirjujoče glasbe, kratek sprehod ali topla kopel. 

Mirno spalno okolje: Spalnica naj bo temna, tiha in hladna. 

Omejitev uporabe elektronike: Izogibamo se uporabi elektronskih naprav, kot so pametni telefoni in tablice, vsaj dve uri pred spanjem.

Telesna aktivnost: Redna telesna aktivnost in telovadba lahko zelo prispeva k izboljšanju spanca. Sprehodi v naravi so odličen način, da poskrbimo za telo in duha.

Primerna hrana in pijača: Izogibamo se stimulansom, kot so kava, nikotin in alkohol. Težka hrana in veliki obroki pred spanjem naredijo v želodcu občutek teže, zato raje posezimo po toplem napitku (kamilični čaj) in lahki hrani. 

Meditacija je odlično orodje za umiritev in sprostitev telesa.

Uporaba energijskih tehnik: Za sprostitev pred spanjem in zmanjšanjem stresa je EFT tehnika odlično orodje, saj znižuje nivo kortizola in sprosti telo. 

Če se težave s spanjem nadaljujejo in vam zgornji nasveti ne pomagajo, je pomembno, da se lotimo reševanja kronične nespečnosti tudi navznoter. 

Pri kronični nespečnosti gre za nalaganje težkih občutkov in stresa, kar preprečuje, da bi mirno spali. Pomembno je, da težke občutke in nakopičen stres predelamo in osvobodimo iz telesa. Tako boste spet lahko mirno spali, se zbujali spočiti in zaživeli sproščeno življenje. 

Če se želite spet mirno naspati in se zbujati spočiti in potrebujete mojo pomoč, se prijavite na brezplačen uvodni pogovor.

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.