Stiskanje v prsih: najpogostejši vzroki, simptomi in rešitve za tiščanje v prsih

 • Objavljeno: 26. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Tesnoba
 • Objavljeno: 26. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Tesnoba

Stiskanje v prsih je neprijeten telesni občutek, zaradi katerega se veliko ljudi odpravi k zdravniku. Izvidi pa pogosto pokažejo, da so popolnoma zdravi, kar pomeni, da tiščanje v prsih ni znak resne bolezni, pač pa je posledica čustvenega stresa in dolgotrajnega kopičenja napetosti v telesu.

stiskanje in tiščanje v prsih

Vsak občuti stres na drugačen način in vsakdo se na stresne situacije odzove drugače. 

Način, kako doživljamo in se odzivamo na stres, pa pomembno vpliva na naše zdravje. Če ne ukrepamo pravočasno in ne poiščemo načinov za zmanjšanje in odpravo stresa, lahko to vodi v različne zdravstvene težave.

Ko pa se znebimo čustvenega šoka in stresa, ki se je v nas nabiral več let:

 • Stiskanje v prsih izgine.
 • Ostali simptomi tesnobe ne napredujejo več.
 • Strah pred smrtjo izgine.
 • Strah pred ljudmi izgine. Več o strahu pred ljudmi na Vlasta Kuster.
 • Z lahkoto zadihamo in začnemo bolj polno živeti.
 • Postanemo bolj sproščeni in začnemo življenje dojemati z drugačno perspektivo.

Zakaj pride do stiskanja v prsih

V sodobnem svetu se vse več ljudi, ki doživljajo stiskanje v prsih brez očitnega vzroka, obrača na terapevte in alternativne metode zdravljenja, saj klasična medicina pogosto ne more pomagati.

Ljudje se zaradi stiskanj v prsih odpravijo k zdravniku, kjer izvidi pokažejo, da so popolnoma zdravi in da ni odstopanj. Ta pojav je povezan z visokim nivojem stresa v vsakdanjem življenju, ki zahteva terapevtsko obravnavo na čustveni ravni.

Naše fizično telo in čustven svet občutkov sta tesno povezana ter vplivata drug na drugo. Če je eno od njiju oslabljeno, ne moreta delovati v harmoniji. Zaradi tega se pojavijo telesni simptomi, ki pa izvirajo iz čustvenih bolečin in energijskih blokad.

Stres, tesnoba in anksioznost so odzivi telesa, ki povzročijo, da človek občuti simptome, kot je stiskanje v prsih.

Drugi simptomi, ki nastanejo zaradi stresa so:

drugi simptomi stresa, tesnobe in anksioznosti
O tesnobi, drugih njenih simptomih in obrazih, bolj podrobno pišem na tesnoba na VlastaKuster.si.

Presenetljivo je, da za nastanek teh številnih fizičnih simptomov pogosto obstaja konkreten čustven vzrok.

Stiskanje v prsih pogosto izvira iz čustvenih vzrokov

Čustveni stres, kot je na primer jeza ali strah, povzroči spremembe v živčnem sistemu (povečan srčni utrip, napetost v mišicah, spremembe v krvnem sladkorju, rdečica). Več kot doživimo čustvenega stresa, bolj je naše telo obremenjeno.

Tudi žalost povzroči bolečino v prsih.

Stres, tesnoba ali žalost sprožijo simptome, podobne tistim pri srčnem infarktu. To je posledica bioloških sprememb v našem telesu, zlasti v našem vegetativnem ali avtonomnem živčnem sistemu.

Če povzamemo: čustven svet vpliva na fizično telo in povzroča različna neugodja. Fizičnih bolečin ne smemo zanemariti. To pomeni, da ne smemo ignorirati niti stiskanja v prsih niti bolečine, ki jo mnogi opišejo kot tiščanje v prsih, saj je to jasno opozorilo, da se moramo ustaviti.

V primeru bolečin v prsih se je dobro posvetovati z zdravnikom. Če se zgodi, da so vsi patološki testi negativni, je treba iskati globlje vzroke za stiskanje v prsih.

Vzrok za nastanek fizičnih simptomov običajno tiči v čustveni podzavesti – kjer je shranjenih ogromno (kar 95 % vseh) občutkov, misli in izkušenj, ki vplivajo na telo na načine, ki jih včasih niti ne opazimo.

zavest predtsvalja 5%, podzavest pa kar 95% naših misli, čustev in vedenj.

Stiskanje v prsih je torej zelo pogosto posledica nakopičenega stresa, kjer vam telo sporoča, da tako ne more več naprej.

Kaj se torej dogaja v našem telesu?

Kako lahko razložimo tiščanje v prsih?

stiskanje v prsih in tiščanje v prsih lahko izvira iz otroških travm
Ženska na sliki doživlja val občutkov, podobnih tistim iz njenega otroštva, ko je bila kregana.

Zaradi kopičenja stresa v našem telesu se pojavi motnja v energetskem sistemu.

Pod pojem nakopičen stres imamo v mislih vse situacije, ki smo jih občutili kot stresne (ločitve, izgube ljubezni, finančni porazi, kritiziranje, javno nastopanje, smrti ljubljenih oseb, izgube služb, boleče otroštvo, slaba samopodoba, alkoholizem v družini itd.)

Ko smo izpostavljeni stresni situaciji, se v nas oblikujejo neprijetna čustva (strah, jeza, zaskrbljenost, žalost, sovraštvo, prizadetost, razočaranje itd.), ki se kopičijo v energetskem sistemu telesa in tvorijo blokade.

V naši notranjosti se tekom življenja oblikujejo tudi negativni vzorci, ki so povezani z negativnimi čustvi. Če smo v otroštvu ali mladosti doživeli neko stisko, se je v nas npr. oblikoval vzorec: “moram biti popoln”.

Ta vzorec se je zgradil ob tem, ko smo opazovali prepiranje staršev, in v takšnih stresnih situacijah smo se odločili, da bomo pridni, ubogljivi, popolni, kar bo preprečilo možnost za prepire.

Prevzeli smo krivdo za njihove prepire, zaradi česar se še danes, v podobnih stresnih situacijah (v šoli, na delovnem mestu, v partnerskem odnosu itd.), obnašamo tako, da si prizadevamo za perfekcionizem.

Čez leta pa se takšni občutki samo nabirajo, in pride trenutek, ko telo preprosto ne more več prenašati vsega tega čustvenega bremena.

S fizičnimi simptomi, kot je stiskanje v prsih, nas telo opominja, da je stresa preveč in da telo ne more več normalno delovati – da potrebujemo pomoč.

Kako premagati anksioznost

Ste prebrali veliko knjig za samopomoč in osebnostno rast, pa se še niste znebili neprijetnega tiščanja v prsih?


Za vas imam brezplačno knjigo, s pomočjo katere boste razumeli, zakaj se pojavi tiščanje v prsih, zakaj ga do sedaj še niste odpravili in kako se lahko s preprostimi tehnikami dokopljete do notranjega miru, mirnega telesa, občutka zdravja in samozavesti.

Stiskanje v prsih in perfekcionizem

Perfekcionizem močno vpliva na pojav stiskanja v prsih, kjer oseba sama sebe žene preko vseh zmožnosti in stremi k zadovoljevanju potreb drugih in potrditvi iz okolice.

Stalna potreba po doseganju idealov povzroči velik pritisk, napetost in tesnobo v prsih.

Perfekcionisti so pogosto nagnjeni k pretiranemu analiziranju, samokritiki in strahu pred neuspehom, kar še dodatno prispeva k razvoju čustvenega nelagodja in fizičnih težav.

perfekt nisem in nihče ni

Tiščanje v prsih in panični napad

Kadar doživljamo panični napad, je tiščanje v prsih vedno prisotno. Ljudje ob paničnem napadu opisujejo, da čutijo bolečino v prsih, oteženo dihanje, občutek dušenja in veliko težo v prsih.

Panični napad je pravzaprav nekontroliran izbruh nakopičenih občutkov strahu, ogroženosti in nevarnosti. Če želimo odpraviti panične napade in odstraniti tiščanje v prsih, je treba v kontroliranem okolju, sistematično spuščati čustveno bolečino in nakopičen stres iz telesa.

Stiskanje v prsih in izguba ljubezni

Stiskanje v prsih je zelo povezano z izgubo ljubezni (smrt ljubljene osebe, boleč razhod s partnerjem, pomanjkanje očetovske/materinske figure, hrepenenje za ljubeznijo, ki je nikoli ni bilo).

Čustvena bolečina ob izgubi ljubljene osebe, se pretvori v fizično bolečino v obliki tiščanja v prsih. Da bi razbremenili telo na fizičnem nivoju, je treba predelati izgube ljubezni in pozdraviti čustvene rane.

Odziv na stresne situacije sproži stiskanje v prsih

Ko se znajdemo v stresni situaciji, se odzovemo na način, ki smo se ga naučili že v zgodnjem otroštvu, kar sproži verigo dogodkov.

Naše telo začne izločati adrenalin, hormon, ki začasno poveča hitrost našega dihanja in srčnega utripa ter dvigne krvni tlak.

Ta reakcija nas pripravi na spopadanje s situacijo – to je odziv “bori se ali beži“. Sočasno pa v prsih občutimo stiskanje.

Pri pojavu tiščanja v prsih, ki je posledica motnje v energijskem sistemu telesa, se marsikdo prestraši in pomisli, da doživlja srčni napad ali da je hudo bolan.

Stiskanje v prsih je namreč simptom, ki je podoben tistemu, ki ga občuti oseba, ki dejansko doživlja srčni infarkt. Strah in vznemirjenost v prsih povzročita dodatno nelagodje. Stiskanje v prsih in tesnoba pa gresta z roko v roki, kar nas potisne v začaran krog.

S hudo tesnobo v prsih se je spopadala tudi Helena.

stiskanje v prsih in tiščanje v prsih - zgodba Helene

Kako pa se lahko tudi vi rešite tiščanja v prsih? Odvisno od razloga, zakaj se pri vas pojavlja. Zato vas vabim na brezplačen pogovor, na katerem bova ugotovila, kaj je v resnici vaš vzrok za tiščanje v prsih in kako bi se ga za vedno rešili. Ste za?

7 nasvetov za lajšanje tiščanja v prsih

 1. Začnite z globokim dihanjem. Položite eno roko na srce, drugo na trebušno prepono in umirjeno globoko vdihnite in nato počasi spuščajte zrak.
 2. Vedite, da ste popolnoma varni, samo vaše telo trenutno misli, da ste v nevarnosti. V mislih se prestavite na kraj ali prostor, kjer se počutite sproščeni, mirni in varni.
 3. Uporabite EFT tehniko tapkanja, kjer s tapkanjem po energijskih točkah znižujete stres v telesu. Več o uporabi EFT metodi tapkanja si preberite na vlastakuster.si
 4. Ponavljajte si “Varen sem, varna sem. Vse je dobro.”
 5. Odprite okno ali pa se odpravite na sproščujoč sprehod. Gibanje pripomore k boljšemu počutju in tako lahko prispeva, da bo bolečina in stiskanje v prsih popustilo.
 6. Ne poskušajte blokirati ali ustavljati bolečine – dovolite, da je in jo samo ljubeče sprejmite.
 7. Poskusite se umakniti na samo in si vklopite sproščujočo instrumentalno glasbo. Nežno položite roko na srce, tam, kjer vas boli in si dovolite čutiti občutke. Če bi stiskanje govorilo – kaj bi vam želelo povedati?

Ob rahlem in občasnem stiskanju v prsih lahko zgoraj omenjeni nasveti pomagajo. Kadar pa je tiščanje v prsih vedno bolj pogosto in vpliva na naše počutje in zdravje, je treba poiskati strokovno pomoč pri izkušenem terapevtu, ki vam lahko pomaga trajno odpraviti težavo.

Celostni pristop, ki trajno odpravi tiščanje v prsih

Kot terapevtka, z 12-letnimi izkušnjami na področju odprave stiskanja v prsih, tesnobe, hude anksioznosti, panike in strahu (več o strahovih pišem na Vlasta Kuster strahovi), sem opazila, kako zelo ta stanja ljudem preprečujejo normalno življenje in tako ustvarila edinstven program Notranji mir, kjer se ljudje v treh mesecih trajno osvobodijo svojih specifičnih težav in pri tem dosežejo:

 • Miren spanec
 • Zaupanje vase
 • Sproščeno in mirno telo
 • Notranjo moč
 • Voljo in motivacijo za življenje
 • Notranji mir, ki jih spremlja vsepovsod
 • Ljubezen do življenja in ustvarjanja

Pogovorne lahko terapije trajajo več let, medtem ko moje terapije prinesejo opazno olajšanje že po dveh tednih.

Na terapijah pride do globokega olajšanja na čustvenem, miselnem, energijskem in fizičnem nivoju, ker zdravimo čustvene rane, spreminjamo podzavestna prepričanja in s tem telo ponovno vrnemo v ravnovesje.

S skupnim trudom, prizadevanjem in vztrajnostjo lahko popolnoma odpraviva tiščanja v prsih in druge neprijetne telesne občutke v 90 dneh.

Ali tudi vi sanjate o življenju, ki ste ga živeli, preden se je pojavilo stiskanje v prsih? Prijavite se na brezplačen uvodni pogovor, da pogledava, kaj so vaše specifične težave in kako jih lahko skupaj hitro in učinkovito odpraviva. 


Mimogrede, kar mi je izjemno pomembno in verjamem, da bo tudi vam, že leta s svojo ekipo skrbim, da praktično ni čakalnih dob in da prejmete pomoč do miru nadvse hitro.

Za več informacij o čakalnih vrstah v Sloveniji, o terapiji in o pravi izbiri terapevta pa si lahko preberete članek Terapevt

Viri – tiščanje v prsih – stiskanje v prsih

 • Accetto, R., Brguljan-Hitij, J., Dobovišek, J., Dolenc, P., & Salobir, B. (2009). Slovenske smernice za zdravljenje arterijske hipertenzije. Ljubljana: Lek.
 • Dominko, A. (2024). Kako premagati anksioznost.
 • Farkaš, J., Zaletel-Kragelj, L., & Accetto, R. (2008). Obravnava bolnikov z arterijsko hipertenzijo: dosedanje izkušnje in možnosti za izboljšanje. Ljubljana: Sekcija za arterijsko hipertenzijo, Slovensko zdravniško društvo.
 • Kuster, V. (2023). Moja nova samopodoba.
 • Miller, B. (2009). Prikriti morilci: Skrite nevarnosti v našem telesu. Ljubljana: Tuma.
 • Moravec – Berger, D. (2004). Epidemiologija arterijske hipertenzije in nekaterih drugih srčno žilnih bolezni. V: Dolenc P, ur. XIII. strokovni sestanek Sekcije za arterijsko hipertenzijo. Zbornik. Ljubljana: Sekcija za arterijsko hipertenzijo, Slovensko zdravniško društvo.
 • Štamcar, N. (2005). Organizacija dela medicinske sestre pri ambulantni obravnavi bolnikov z arterijsko hipertenzijo – ambulanta za svetovanje bolnikom s hipertenzijo. V: Dolenc P, ur. XVI. strokovni sestanek Sekcije za arterijsko hipertenzijo. Zbornik. Portorož, 24.–26. november 2005. Ljubljana: Sekcija za arterijsko hipertenzijo, Slovensko zdravniško društvo.
 • Zupanc, N. (2008). »Tihi ubijalec« Ali ga poznate? V: V skrbi za vaše zdravje: Kako visoko je previsoko? Resnice o krvnem tlaku. Koper: Vek.

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.