Tesnoba simptomi – spoznajte 10 najpogostejših in 4 manj znane znake

 • Objavljeno: 18. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Tesnoba
 • Objavljeno: 18. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Tesnoba

Ali ste že kdaj občutili, kot da vas nekaj stiska v prsih, vaš um pa je preplavljen z nenehnimi skrbmi in strahovi? To so simptomi tesnobe, ki je kompleksno stanje, sestavljeno iz neprijetne napetosti, zaskrbljenosti in strahu.Tesnoba je čustveno stanje, ki ga zaznamuje občutek nelagodja, strahu in napetosti, pogosto brez specifičnega vzroka ali pa je ta nejasen. Lahko se kaže skozi različne simptome, nekatere bolj znane kot druge.

1. Težave s spanjem

Vsak izmed nas se je že kdaj srečal z neprespano nočjo, ko se premetavamo, razmišljamo o različnih scenarijih, a ko stvar mine, postane tudi spanje zopet ustaljeno. Po navadi se zgodi, da pri tesnobi pride do nespečnosti, kjer ne najdemo pravega vzroka, zakaj ne moremo spati, zakaj se sredi noči, prebujamo ali zakaj se pojavijo druge težave s spanjem.

Konstantna napetost in preplava misli, stres ter tesnoba lahko privedeta do neprijetne nespečnosti, ki počutje le še poslabša.

2. Cmok v grlu

Gre za težavo pri požiranju in občutek, kot da se nam nekaj zatakne v grlu, čeprav ni fizičnega vzroka za to. To lahko sproži panično reakcijo pri požiranju, saj se posameznik želi znebiti neprijetnega občutka.

3. Slabost v želodcu

Slabost v želodcu je simptom, ki zelo pogosto nastane zaradi stresa in tesnobe. Oseba čuti nelagodje ali bolečino v želodcu.

Ta občutek je lahko tako moteč, da posameznik izgubi apetit ali pa se mu zdi, da ne more normalno jesti. Pogoste pa so tudi prebavne težave.

4. Hitro razbijanje srca

Posameznik občuti nenadno povečanje srčnega utripa, ki se zdi nepravilno ali pospešeno, tudi če ni fizično aktiven ali v stanju povišane napetosti.

To lahko sproži občutek nelagodja ali celo strahu, saj se oseba morda boji, da je nekaj narobe z njenim srcem.

5. Tinitus

Tinitus, znano tudi kot zvonjenje ali šumenje v ušesih, je povezan s stresom in tesnobo. Oseba sliši zvok, kot da bi prihajal iz notranjosti ušesa ali glave – čeprav ta zvok ne obstaja.

Stroka ga včasih povezuje z drugimi boleznimi, kot terapevtka pa opažam, da je pogost vzrok za šumenje v ušesih ravno tesnoba in nakopičen stres.

Tinitus povzroči dodatno nelagodje in anksioznost

6. Strah pred ljudmi

Izogibanje ljudem ali socialna fobija je pogost simptom tesnobe, pri katerem posameznik razvije strah pred ljudmi, strah pred določenimi situacijami in interakcijami z drugimi ljudmi.

To se lahko kaže kot izogibanje družabnim dogodkom, srečanjem s prijatelji ali celo izogibanje vsakodnevnim opravkom, ki zahtevajo interakcijo z drugimi. Več o strahu pred ljudmi pišem na Vlasta Kuster.

7. Vsiljive misli

Pri tem simptomu tesnobe se posameznik znajde ujet v neprijeten krog ponavljajočih se misli, ki so lahko v obliki prisilnih dejanj, kompulzivnih misli in čudnih ritualov. Za ta simptom je značilen strah pred lastnimi mislimi.

Kljub poskusom zatiranja teh misli se te nenehno vračajo, kar vodi v povečan občutek tesnobe in nelagodja.

8. Bolečine po telesu

Kaže se kot splošna bolečina, napetost ali nelagodje v različnih delih telesa. Posameznik lahko občuti bolečine v mišicah, sklepih ali drugih tkivih, ki jih ni mogoče pripisati določeni poškodbi ali bolezni.

Te bolečine so lahko kronične ali občasne ter se lahko pojavijo spontano ali se stopnjujejo ob občutkih stresa in tesnobe.

Zaradi bolečin po telesu se mnogi odpravijo k zdravniku, kjer izvidi pokažejo, da so zdravi.

8. Omotičnost

Kaže se kot občutek nestabilnosti, vrtoglavice ali omotice brez očitnega fizičnega vzroka. Posameznik lahko občuti občasno ali trajno omotico, ki je lahko blaga ali intenzivna.

Omotičnost lahko povzroči tudi občutek nesposobnosti normalnega gibanja ali ravnotežja, kar lahko posamezniku povzroča dodatno psihološko stisko.

Pojavi se lahko tudi strah pred vožnjo v avtomobilu.

10. Mravljinci po telesu

Pri tem simptomu oseba občuti občutek mravljinčenja, ščemenja ali neugodja na koži, mišicah ali drugih delih telesa. Ti mravljinci se lahko pojavijo nenadoma in so lahko blagi ali intenzivni.

Pogosto se pojavijo v rokah, nogah, prstih ali obrazu, vendar se lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa.

Nekateri posamezniki lahko mravljince doživljajo kot moteče ali celo boleče, kar lahko vpliva na njihovo vsakodnevno delovanje in kakovost življenja.


4 manj znani simptomi tesnobe

Medtem ko so nekateri simptomi tesnobe dobro znani, obstajajo tudi manj očitni znaki, ki pa lahko prav tako kažejo na to čustveno stanje. V tem poglavju bomo raziskali štiri manj znane simptome tesnobe.

Nekateri simptomi tesnobe so dobro znani, obstajajo tudi manj očitni.

1. Sprememba telesne teže

Spremembe telesne teže je simptom tesnobe, ki ga pogosto spregledamo. Nekateri posamezniki v stresnih obdobjih doživljajo izgubo apetita in posledično izgubijo težo, medtem ko drugi morda iščejo uteho v hrani in pridobijo težo.

Te spremembe v telesni teži se lahko pojavijo kot odziv na tesnobo, saj se prebavni sistem in presnova lahko spremenita pod vplivom stresa. Pomembno je, da posameznik posveti pozornost svojemu telesu in opazi morebitne spremembe v telesni teži, saj lahko te spremembe vplivajo na splošno počutje in zdravje.

2. Bolečina v čeljusti

Bolečine v čeljusti so manj znan, a vseeno pogost simptom tesnobe. Posameznik lahko doživlja nelagodje, napetost ali tudi bolečino v čeljusti, ki se lahko kaže kot občutek zategovanja ali stiskanja v predelu čeljusti, ušes ali obraza.

Te bolečine se pogosto poslabšajo v obdobjih povečanega stresa ali tesnobe. Posameznik lahko občuti tudi težave pri odpiranju ust ali žvečenju hrane zaradi napetosti v čeljustnih mišicah.

3. Težave z dihanjem

Posameznik lahko doživlja občutek dušenja in oteženega ali plitvega dihanja, občutek zadušitve ali težave pri vdihu ali izdihu zraka. Ti simptomi se lahko pojavijo nenadoma in brez očitnega razloga, kar posamezniku lahko povzroči še večji strah in tesnobo.

V nekaterih primerih se lahko težave z dihanjem pojavijo kot odziv na trenutno tesnobno situacije ali trenutno povečan stres, v drugih pa se lahko pojavljajo kronično in brez očitnega razloga.

Če želite izvedeti več o težkem dihanju, si lahko preberete ta članek.

4. Depersonalizacija

Depersonalizacija je še en od manj znanih simptomov tesnobe. Gre za izkušnjo, pri kateri se posameznik počuti ločeno ali oddaljeno od lastnega telesa, misli ali občutkov. Lahko se pojavi občutek, kot da opazujete sebe od zunaj ali kot da niste v stiku s svojim lastnim telesom.

Ta občutek oddaljenosti ali nepovezanosti lahko povzroči veliko zmedo in strahu. Posameznik lahko doživlja depersonalizacijo kot začasen pojav ali pa se lahko pojavlja pogosto in vpliva na njihovo vsakodnevno funkcioniranje.

Ob tem je velikokrat prisoten strah, da so zmešani, da izgubljajo zdrav razum in da je z njimi nekaj hudo narobe.


Kaj je tesnoba

Vsakdo občasno doživi občutke tesnobe. Normalna skrb lahko deluje kot motivacija – pomaga pri opravilih, kot so pravočasen prihod na delo ali učenje za izpit.

Vendar pa pri nekaterih ljudeh občutki tesnobe ne minejo in so nesorazmerni s situacijo.

Tesnoba je zapleteno čustveno stanje, ki pri osebi povzroča fizično nelagodje, čustveno bolečino (strah, panika, nemir, neugodje) in miselno preobremenjenost (negativne misli, slaba samopodoba). Povezana je s strahom, obupom in pogosto z negotovostjo. Gre za splošno zaskrbljenost in vznemirjenost duha, ki lahko močno vplivata na vsakdanje življenje.

Močna in huda oblika tesnobe vpliva na

 • sposobnost koncentracije,
 • zmanjšujejo kakovost spanja,
 • in otežujejo opravljanje vsakodnevnih nalog.

Kako premagati anksioznost

Tesnobo premagamo tako, da vzroke za nastanek poiščemo znotraj sebe. Več kot smo doživeli stresa v življenju, bolj, kot so naša čustva in telo obremenjena, večja verjetnost obstaja, da se bo pojavila tesnoba.

Vse simptome tesnobe je možno popolnoma odpraviti, ko enkrat razbremenimo in osvobodimo negativne občutke iz preteklosti, spremenimo miselne vzorce in telo ponovno naučimo sproščenosti, lahkotnosti, varnosti in ljubezni.

Več o tem, kako trajno odpravimo tesnobo in anksioznosti si lahko preberete na brezplačni knjigi z naslovom “Kako premagati anksioznost ter doseči notranji mir in čustveno svobodo”

Katere so vrste tesnobe

 • Splošna tesnoba: pretirana, neobvladljiva skrb za vsakdanje zadeve, kot so zdravje, delo ali finance.
 • Socialna fobija ali motnja socialne tesnobe: motnja, ki ljudem preprečuje udeležbo v socialnih situacijah zaradi strahu pred zadrego ali zavrnitvijo.
 • Panična motnja: ponavljajoč se napad panike, ki je nenadni intenzivni izbruh strahu, vključuje skrb zaradi več napadov in izogibanje situacijam, kjer bi lahko do napada prišlo.
 • Agorafobija: izogibanje določenim situacijam zaradi strahu pred paničnim napadom. Agorafobija je pogosto povezana s panično motnjo.
 • Specifične fobije: strahovi, ki se nanašajo le na eno posebno situacijo, kot so strah pred smrtjo, strah pred pajki, strah pred javnim nastopanjem ali strah pred ljudmi.
 • Obsesivno-kompulzivna motnja (OKM): neželene misli in impulzi (obsesije), ki povzročajo ponavljajoča se, rutinska vedenja kot način spopadanja s tesnobo.
 • Posttravmatska stresna motnja (PTSM): ko občutki strahu ne zbledijo po doživljanju travmatičnega življenjskega dogodka. Vključuje moteče spomine, nočne more in težave s spanjem.

Kaj povzroča tesnobo

Tesnoba lahko izvira iz kombinacije genetskih, psiholoških in okoljskih dejavnikov.

 • Genetika lahko nekatere ljudi naredi bolj dovzetne za razvoj tesnobnih motenj, še posebej, če imajo v družini zgodovino duševnih zdravstvenih težav.
 • Psihološki dejavniki vključujejo pretekle travmatične izkušnje, kot so zlorabe ali življenjske spremembe, ki lahko pustijo trajne čustvene brazgotine.
 • Okoljski dejavniki, kot so težave v odnosih, delovni pritisk ali finančne skrbi, lahko prav tako prispevajo k občutkom tesnobe.
kaj je tesnoba : genetika, čustva in okolje so dejavniki zaradi katerih se lahko razvije tesnoba

Moje izkušnje kažejo, da tesnoba najpogosteje nastane zaradi psiholoških in okoljskih dejavnikov. Več kot smo doživeli težkih izkušenj, bolj postane naše telo obremenjeno in napeto. Najpogostejše travme, ki povzročijo tesnobo v odrasli dobi, so:

 • Alkoholizem ali zloraba drog v družini
 • Smrt ljubljene osebe
 • Pomanjkanje ljubezni, topline in pozornosti
 • Kakršna koli oblika zanemarjanja
 • Izjemno visoka pričakovanja in pritiski s strani okolice, staršev, učiteljev, mentorjev
 • Kakršno koli nasilje (psihično, spolno, fizično, duševno …)
 • Zaničevanje, grde besede in kritiziranje okolice (staršev, družinskih članov …)
 • Pomanjkanje nežnosti, spodbude in pohvale
 • Prometne nesreče
 • Finančni zlomi ali revščina
 • Vrstniško nasilje
 • Poporodna depresija
 • Težave z zdravjem, ki povzročajo strah pred boleznijo
 • Zloraba alkohola in drog (kajenje marihuane lahko povzroči panični napad, kar lahko vodi v hudo obliko tesnobe)

Ali kakršne koli druge težke situacije, ki so bile za nas izjemno stresne. Včasih ljudje rečejo, da so imeli lepo otroštvo in da kot otroci niso trpeli. Četudi so odraščali v primernem okolju, so bili trenutki, ko so se negativni občutki in strahovi vpisali v telo.

Vse to povzroča tesnobo. 

Kdaj naj poiščem pomoč pri tesnobi

Če tesnoba postane pretirana, kronična ali neobvladljiva in vpliva na medosebne odnose, delovno uspešnost ali fizično zdravje, je nujno poiskati strokovno svetovanje.

kaj je tesnoba : kdaj naj poiščem pomoč

Da bi tesnobo v celoti odpravili, je potreben celostni terapevtski pristop, kjer poiščemo najtežje stresne situacije v vašem specifičnem primeru in jih skupaj tudi predelamo.


Ko enkrat odpravimo čustvene rane iz preteklosti in spremenimo podzavestne vzorce se VSI telesni simptomi tesnobe odpravijo. Za to pa je potrebno nekaj vztrajnosti, poguma in željo po spremembi.


Iskanje pomoči za težavo, ki je postala prevelika, da bi jo sami uspešno premagali, je znak notranje moči in poguma.

Kako se tesnoba trajno odpravi

Tesnoba (anksioznost) je danes ena izmed najpogostejših duševnih bolezni, ki je vedno bolj pogosta pri ljudeh vseh starosti.

kaj je tesnoba : tesnoba se zdravi skozi samopomočzdravila,in terapijo.

Vendar je zelo pomembno vedeti, da je tesnoba (tudi najhujša oblika) popolnoma ozdravljiva in da obstaja preverjen način, ki vas v 90 dneh pripelje do cilja – miren spanec, sproščeno telo, zaupanje vase, notranjo moč in ljubezen do sebe.

Več o tem v poglavju celostni pristop za trajno odpravo tesnobe

Del stroke trdi, da se dolžina zdravljenja tesnobe močno razlikuje, odvisno od posameznika in uporabljenih metod, ter lahko traja od več mesecev do več let.

Jaz pa vam zagotavljam, da lahko s skupnim trudom in prizadevanjem dosežemo popolno in trajno odpravo tesnobe v že 90 dneh.

Tamarino mnenje: Nimam več napadov hitrega bitja srca, moja tesnoba in depresija izgubljata moč.

10 nasvetov za samopomoč pri simptomih tesnobe

Pri blagi obliki tesnobe sem za vas pripravila preproste nasvete, s katerimi si lahko pomagate:

Kaj je tesnoba? to se boste lahko zgolj spraševali, če boste redno aktivni
 • Pisanje dnevnika hvaležnosti je proces, v katerem vsak dan zapišete stvari, za katere ste hvaležni.
 • Redna čustvena higiena. Soočenje, priznanje in sprejemanje svojih čustev (tudi neprijetnih in negativnih).
 • Redno se gibajte. Že desetminutni sprehod lahko izboljša vaše počutje in zbistri misli.
 • Zmanjšajte vnos kofeina, ki lahko pri nekaterih ljudeh poveča tesnobo in slabo vpliva na spanec. Izogibajte se čaju, kavi, koli, energetskim pijačam, saj pri nekaterih dodatno spodbudijo občutek tesnobe.
 • Zdrava prehrana, pomaga pri fizičnem počutju, zato je vedno koristno, kadar posegamo po polnovredni in sveži hrani.

Dodatne aktivnosti, ki vam lahko pomagajo obvladovati tesnobo, vključujejo:

 • Vzemite si čas zase, za svojo dušo in srce. V današnjem tempu življenja je še toliko bolj pomembno, da znamo prisluhniti sebi, svojim občutkov in potrebam, ter da se naučimo poskrbeti najprej zase.
 • Poskusite se vključiti v dejavnosti, ki vam prinašajo veselje, četudi ne prinašajo neposredne finančne ali produktne koristi. Druženje in socializacije je izjemno pomembna za dobro psihično zdravje.
 • Tehnike sproščanja stresa. Priporočam, da poskusite z različnimi metodami sproščanja, kot so meditacija, EFT, dihalne vaje …
 • Globoke dihalne vaje za sproščanje lahko pomaga pri vaših fizičnih simptomih. Nadzorovane dihalne vaje lahko zmanjšajo tveganje, da simptomi preidejo v panični napad. Počasi dihajte noter in ven.

Zdravila za tesnobo

Zdravila so lahko dodana vrednost pri obvladovanju tesnobe,

Zdravila se lahko uporabijo pri obvladovanju tesnobe, vendar je pomembno razumeti tako pozitivne kot negativne vidike njihove uporabe.

Zdravila, ki se uporabljajo za blaženje simptomov tesnobe, so

 • Antidepresivi (SSRI in SNRI)
 • Benzodiazepini
 • Betablokatorji
 • Antipsihotiki

Če se odločimo, da je jemanje zdravil, prava rešitev za nas, je pomembno, da integriramo jemanje zdravil s spremembami življenjskega sloga, za celostni pristop k obvladovanju tesnobe pa moramo vključiti tudi terapijo.

Terapevtski pristopi

kaj je tesnoba : Terapija igra ključno vlogo pri obvladovanju tesnobe

Terapija igra ključno vlogo pri obvladovanju in odpravi tesnobe, saj:

 • Nudi varno in podporno okolje, kjer lahko posamezniki izrazijo svoje občutke in skrbi brez strahu pred obsojanjem.
 • Pomaga razumeti korenine tesnobe, vključno z osebnimi in okoljskimi dejavniki, ki prispevajo k njenemu nastanku.
 • Uči strategije za spopadanje s sprožilci tesnobe, kar omogoča boljšo samoregulacijo čustev.
 • Spodbuja razvoj zdravih miselnih vzorcev, ki zamenjajo negativne in samouničujoče misli.
 • Podpira pri gradnji samozavesti in izboljšanju socialnih veščin, kar zmanjšuje občutke osamljenosti in izolacije.

Poznamo več različnih oblik terapij, med karete spadajo:

 • Pogovorna terapija ali psihoterapija,
 • Kognitivno-vedenjska terapija,
 • Skupinske terapije,
 • Alternativne oblike terapij

Celostni pristop za trajno odpravo tesnobe

Kot dolgoletna terapevtka sem čutila, kako tesnoba in strah preprečujeta ljudem normalno življenje in tako ustvarila edinstven program Notranji mir, kjer se v treh mesecih trajno osvobodijo tesnobe in pri tem dosežejo:

 • Miren spanec
 • Zaupanje vase
 • Sproščeno in mirno telo
 • Notranjo moč
 • Voljo in motivacijo za življenje
 • Notranji mir, ki jih spremlja vsepovsod
 • Ljubezen do življenja in ustvarjanja

Pogovorne terapije trajajo več let, medtem ko moje terapije prinesejo olajšanje po dneh tednih, ker na terapijah odpravljamo vzroke na globokem podzavestnem nivoju.


Na terapijah pride do olajšanja na čustvene, miselnem, energijskem in fizičnem nivoju, na podlagi zdravljenja čustvenih ran, spreminjanja podzavestnih prepričanj, kar vodi telo v ponovno ravnovesje.

S skupnim trudom, prizadevanje in vztrajnostjo lahko vsak doseže trajno odpravo tesnobe in neprijetnih telesnih občutkov v 90 dneh.

Ali tudi vi sanjate o življenju, ki ste ga imeli pred tesnobo? Prijavite se na brezplačen uvodni pogovor, da pogledava, kaj so vaše specifične težave in kako jih lahko skupaj hitro in učinkovito odpraviva. 

Tesnoba se lahko v celoti odpravi, kadar se združi vaša želja po spremembi, vztrajnost in predanost procesu s terapijami in ljubečim vodenjem, ki ga prejmete na vsaki terapiji. 


Mimogrede, kar mi je izjemno pomembno in verjamem, da bo tudi vam, že leta s svojo ekipo skrbim, da praktično ni čakalnih dob in da lahko prejmete pomoč do miru nadvse hitro.

Za več informacij o terapiji in o pravi izbiri terapevta pa si lahko preberete članek Terapevt


Viri – kaj je tesnoba in kaj so znaki tesnobe

1. Bandelow B, Michaelis S. Epidemiologija anksioznih motenj v 21. stoletju. Dialogues Clin Neurosci. 2015;17(3):327–35. doi:10.31887/DCNS.2015.17.3/bbandelow

2. Barbosa-Camacho FJ, Romero-Limón OM, Ibarrola-Peña JC, in sod. Depresija, anksioznost in akademski uspeh v času COVID-19: presečna študija. BMC Psychiatry. 2022;22(1):443. doi:10.1186/s12888-022-04062-3.

3. CABA. Ali vas prizadene anksioznost? 

4. EFT Universe. Tapkanje olajša hude napade anksioznosti.

5. Kuster, V. (2019). Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

6. Kuster, V. (2023). Moja nova samopodoba.

7. Spinhoven P, Hoogerwerf E, van Giezen A, Greeven A. Kognitivna terapija skupine, osredotočena na zavedanje, za zdravljenje odpornih anksioznih motenj: pragmatična randomizirana kontrolirana raziskava. J Anxiety Disord. 2022;90:102599. doi:10.1016/j.janxdis.2022.102599 

8. Zlomužica A, Kullmann F, Hesse J, Plank L, Dere E. Prepoznavanje spomina, primarni in sekundarni učinki ter zaznavanje časa v spletni različici paradigme strahu pred krikom. Sci Rep. 2022;12(1):14258. doi:10.1038/s41598-022-18124-9

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.