Arahnofobija ali strah pred pajki – Kako ga prepoznamo, zakaj nastane in na kakšen način ga odpravimo.

 • Objavljeno: 2. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Tesnoba
 • Objavljeno: 2. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Tesnoba
Strah pred pajki, znan tudi kot arahnofobija, je eden najpogostejših strahov po vsem svetu

Se vam je kdaj zgodi, da ob srečanju s pajkom vaš utrip nenadoma naraste? Ali opažate, da se izogibate prostorom, kjer bi lahko potencialno srečali pajka? Vas strah pred pajki ovira pri vsakodnevnih opravilih in vpliva na vaše splošno počutje? Če je odgovor pritrdilen, niste edini. Strah pred pajki, znan tudi kot arahnofobija, je eden najpogostejših strahov po vsem svetu, saj jo ima kar med 3% in 15% populacije. V tem članku je predstavljeno, kaj natančno je arahnofobija, kako jo prepoznamo in najpomembneje, kako jo odpravimo.


KAJ JE ARAHNOFOBIJA

Strah pred pajki, strokovno imenovan arahnofobija, ni le nelagodje ob pogledu na pajke, ampak globoko zakoreninjen strah, ki lahko vodi do močne tesnobe in panike. Treba je ločiti med blagim neugodjem in močnim občutkom anksioznosti, panike in histerije, ki ga spremljajo tudi fizične rekcije.

Ljudje se bojijo pajkov iz različnih razlogov. Strokovnjaki identificirajo več možnih vzrokov za arahnofobijo, vključno z:

 • Genetskimi dejavniki: Nagnjenost k fobijam se lahko prenaša genetsko.
 • Slabe izkušnje: Negativne ali travmatične izkušnje s pajki v preteklosti lahko sprožijo razvoj fobije.
 • Strah pred nevarnostjo: Nekateri raziskovalci menijo, da so ljudje evolucijsko nagnjeni k prepoznavanju pajkov kot potencialne nevarnosti.
 • Vpliv družine in kulture: Strah pred pajki se lahko prevzame tudi od družinskih članov ali pa je del kulturnega ozadja.
Strah pred pajki, znan tudi kot arahnofobija, povzroči strah iz različnih razlogov.

Vendar dobra novica je to: da se da arahnofobijo premagati – da pa uspešno premagamo strah pred pajki, moramo poiskati slabe izkušnje iz preteklosti, ki so prispevale k nastanku fobije. S pomočjo različnih načinov terapije je treba pozdraviti čustveno rano, spremeniti podzavestna prepričanja o pajkih in razbremeniti nakopičen stres iz telesa, ki se je ob travmi s pajki vpisal v naše telo.

STRAH PRED PAJKI: SIMPTOMI

Simptomi arahnofobije so raznoliki in lahko vključujejo naslednje telesne in čustvene reakcije:

 • Panični napadi z občutkom strahu in groze.
 • Težave z dihanjem: Lovljenje sape in občutek, da se bomo zadušili.
 • Mravljinci po telesu.
 • Občutek srbečice.
 • Pospešeno bitje srca, hitreje kot običajno.
 • Tresenje in nezmožnost nadzora nad telesom.
 • Povečano potenje, tudi v hladnih okoljih.
 • Želja po begu in močan nagon, da se takoj umaknemo iz situacije.
 • Omotičnost ali slabost, ki lahko vključuje tudi omedlevico.
 • Dolgotrajna tesnoba, zaskrbljenost ali napetost ob misli na pajke.
 • Izogibanje krajev ali dejavnosti, kjer obstaja možnost srečanja s pajkom.

KATERE SITUACIJE LAHKO SPROŽIJO PANIČNI NAPAD

Strah pred pajki, znan tudi kot arahnofobija, lahko povzroči panični napad.

Pogosti sprožilci vključujejo:

 • Neposreden pogled na pajka, bodisi v resničnem življenju ali na slikah.
 • Pajkove mreže, ne glede na to, ali je to v naravi ali na fotografiji.
 • Misli o pajkih ali pajkovih mrežah, ki lahko sprožijo občutke tesnobe ali strahu.
 • Pogovor o pajkih ali njihovih mrežah, kar lahko povzroči tesnobo.
 • Šumenje ali gibanje v bližini, ki ga lahko posameznik poveže s pajkom, tudi če dejansko ni prisoten.
 • Temni ali zapuščeni prostori, kjer bi lahko živeli pajki.
 • Filmi, oddaje in knjige, kjer so pajki prikazani kot del grozljivih ali napetih prizorov.
 • Predmeti, ki spominjajo na pajka, na primer smetje, nogavice, žice ali vrv.

TERAPIJA IN ARAHNOFOBIJA

Zdravljenje strahu pred pajki običajno vključuje kombinacijo različnih terapevtskih pristopov in tehnik. Spodaj je nekaj metod, ki se uporabljajo pri zdravljenju arahnofobije:

Kognitivnovedenjska terapija

KVT je ena lahko učinkovit način za zdravljenje fobij, vključno s strahom pred pajki. Terapevt vam bo pomagal identificirati negativne misli in prepričanja o pajkih ter jih postopoma spreminjati v bolj realistična in pozitivna prepričanja. Poleg tega se boste naučili tehnik sproščanja, ki pomagajo pri obvladovanju tesnobe in neugodja.

Izpostavljenost

Ta terapevtska tehnika vključuje postopno izpostavljanje pajkom v nadzorovanem okolju. Začnete lahko z manjšimi koraki, kot so ogled slik pajkov ali videoposnetkov, nato pa postopoma napredujete do dejanskega srečanja s pajkom v živo. Nekaterim tovrsten pristop pomaga, vendar še vedno ne odpravi glavnega vzroka za nastanek, ki se skriva v travmi iz preteklosti, ob srečanju s pajki.

Strah pred pajki, znan tudi kot arahnofobija, lahko odpravimo z različnimi terapevtskimi pristopi.

Tehnike za samopomoč

Terapevt vas lahko nauči več tehnik, ki vam lahko pomagajo obvladovati strah pred pajki. To vključuje tehniko globokih dihalnih vaj, progresivno mišično relaksacijo, meditacijo in vizualizacijo. Redna praksa teh tehnik pomaga zmanjšati telesno napetost in tesnobo.

Farmakoterapija

V redkih primerih lahko zdravnik predpiše zdravila, kot so antidepresivi ali anksiolitiki, za pomoč pri obvladovanju simptomov arahnofobije. Zdravila se običajno uporabljajo kot dodatek k terapiji in so lahko koristna predvsem pri zdravljenju najhujših primerov arahnofobije in podobnih strahov.

Celostni pristop

Da bi se resnično osvobodili strahu pred pajki, je bistveno, da na težavo gledamo celostno. Ni dovolj, da se zgolj izpostavimo pajku ali da malce meditiramo. Pomembno je odpraviti vzrok za nastanek, ki se skriva v travmatični izkušnji, ki smo jo imeli v preteklosti. Ko razbremenimo telo na miselnem, energijskem, telesnem in čustvenem nivoju, bo strah izginil sam od sebe.

Pomembno je tudi, da spremenimo podzavestna prepričanja, ki jih imamo o pajkih, in se naučimo, da smo ob srečanju z njimi varni in mirni. Da bi arahnofobija v celoti izginila, je običajno potrebna strokovna pomoč. V programu Notranji mir se v 90 dneh v celoti osvobodite negativnih misli, neprijetnih občutkov po telesu in negativnih čustev v povezavi s pajki.

Več kot 3600 ljudem sem, v svoji 12-letni karieri, že pomagala premagati hude strahove, med drugim tudi arahnofobijo. Če želite, lahko pomagam tudi vam. Prvi korak je zaupen pogovor. Na njem bomo poiskali pravi razlog za nastanek vaše težave in naredili načrt, kako se boste osvobodili strahu pred pajki za vedno.

USPEŠNE ZGODBE LJUDI, KI SO PREMAGALI STRAH PRED PAJKI

Vabim vas, da preberete zgodbe mojih strank, ki so se uspešno spopadle z arahnofobijo in danes uživajo v življenju brez strahu, med drugim tudi pred pajki. Njihove zgodbe so dokaz, da je s pravo podporo in pristopom mogoče premagati tudi najgloblje strahove.

pričevanje Aleksandre: Za mano je težka preteklost, ki je za sabo pustila veliko strahov. Vse to se sedaj spreminja in vedno lepše in bolje je.

Če menite, da vas arahnofobija ovira v vsakdanjem življenju, vam svetujem, da ne oklevate pri iskanju pomoči. Pomembno je, da vaše telo naučimo varnosti in sproščenosti, tudi kadar bo v bližini pajek.

Ponujam vam brezplačen uvodni pogovor, v katerem boste (morda prvič) razumeli, zakaj se v resnici bojite pajkov (kar je najpomembnejši korak k temu, da se arahnofobije osvobodite), hkrati pa se bova pogovorila, kako se boste strahu pred pajki za vedno rešili. Moj cilj je, da vas pripeljem do notranjega miru in sproščenosti.

Za zaključek pa želim, da veste, da je še tako hud strah v celoti rešljiv. Zelo mi je pomembno, da vam lahko zagotovim hitro in učinkovito pomoč pri premagovanju strahu pred pajki, zato nimamo čakalnih dob za terapijo. Za več informacij o terapevtih in čakalnih dobah pa si lahko ogledate ta članek.

VIRI- ARAHNOFOBIJA

American Psychological Association. (n.d.). Understanding and treating phobias.

National Health Service. (n.d.). Phobias.

Psychology Today. (n.d.). Fear of Spiders (Arachnophobia).

Mayo Clinic. (n.d.). Phobia: When fear is overwhelming.

Harvard Health Publishing. (n.d.). Cognitive Behavioral Therapy.

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.