Kako izgleda napad panike? Sem ga doživel/a tudi jaz?

 • Objavljeno: 15. marca, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Panika
 • Objavljeno: 15. marca, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Panika

Kako izgleda napad panike? Naj vam odgovorim z nekaj začetnimi vprašanji: ste se že kdaj znašli v izkušnji, ki je bila tako huda, da ste mislili, da boste kar umrli ali pa da se vam bo kar zmešalo; da doživljate srčni napad/kap; srce vam je začelo razbijati, naenkrat ste se začeli potiti, pomislili ste, da ste resno bolni … Kljub vsem tem simptomom pa so vam zdravniki vedno zagotavljali, da je z vami vse v redu? Če je odgovor “da”, potem ste skoraj zagotovo doživeli panični napad.

Grafični prikaz – zapis, kaj je napad panike (občutek srčnega napada, podivjanega srca, hudo potenje, občutek, da se vam bo zmešalo ...) s fotografijo prestrašene ženske, ki sključena in prestrašena kleči na tleh

V tem primeru veste tudi, da je tak napad panike izkušnja, ki lahko človeka popolnoma preplavi s strahom in tesnobo. To je resna težava – če ji pustimo, da se razvije.

A naj vas pomirim: rešljiva je. Za vsakega. Tudi za vas. Ne glede na moč napadov, ki ste jih doživeli in neskončen strah, ki ga ob tem čutite.

Večini takojšnjo pomiritev prinese razumevanje o tem, kar se jim dogaja. Zato sem vam pripravila nekaj preverjenih informacij (tako iz stroke kot iz svoje 12-letne terapevtske prakse) o paničnem napadu in o rešitvi, ki vas bo pripeljala do notranjega miru.

ZNAKI NAPADA PANIKE: KAKO VEM, ALI GA IMAM JAZ?

Za to, da izveste, če ste že doživeli napad panike (ali pa če se pripravlja (nov, največkrat še hujši)), ni potrebnega dolgotrajnega testiranja. Spodaj je pripravljen seznam, s katerim boste odgovor dobili takoj.

Preberite spodnji seznam in si v mislih odgovorite, ali ste kaj takega že doživeli. Najpogostejši simptomi so: 

Ali ste med prebiranjem seznama vsaj 1x odgovorili z “DA”? Potem ste napad zagotovo že doživeli.  Jih je pa še precej več.

15 NAJPOGOSTEJŠIH SIMPTOMOV NAPADA PANIKE, KI JIH VSI POZNAMO

Večinoma vsaj nekatere najpogostejše simptome napada panike prepoznamo vsi. Tukaj je 15 najpogostejših:

1. Hitro bitje srca (tahikardija):

Ana kot po navadi sedi v pisarni. Nenadoma je začutila, da ji srce začenja divje utripati. Skoraj ga je slišala v ušesih. Niti vstala ni, kaj šele, da bi počela kaj drugega fizično napornega, a se je srčni utrip še naprej povečeval.

2. Težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka (dispneja):

Peter je sedel na sestanku. Naenkrat ni mogel več dihati. Kljub temu, da je poskušal globoko dihati, se je zdelo, da mu je zrak vedno bolj zmanjkoval.

3. Močno potenje:

Klara je bila na zabavi s prijatelji. Nenadoma se je začela tako močno potiti, da so njena oblačila postala premočena. A v prostoru ni bilo prevroče. Pot jo je dobesedno preplavil.

4. Omotica ali občutek, da boste omedleli:

Marko je stal v vrsti v trgovini, ko je nenadoma občutil močno omotico. Mislil je, da bo zdaj zdaj izgubil zavest. Z rokami se je oprijel bližnjega stojala, da bi se izognil padcu.

5. Občutek dušenja ali zadušitve:

Eva je sedela v avtomobilu v prometni konici, ko je nenadoma občutila občutek dušenja. Mislila je, kot da ji nekaj pritiska na prsi in da ne more dihati. Hlastala je po zraku in z rokami opletala naokoli.

6. Tremor ali tresenje telesa:

Matej je bil na javnem govoru. Roke so mu začnele trepetati, njegova drža je postala negotova. Ko je poskušal držati papir, so bile njegove roke tako tresoče, da ni mogel brati besedila.

Grafični prikaz 15 najpogostejših simptomov napada panike, ki jih vsi poznamo

7. Slabost ali občutek nelagodja v želodcu:

Sara je bila na zmenku v restavraciji. Pojavila se je nenadna močna slabost v želodcu. Bilo ji je neprijetno. Kljub temu, da ni mogla jesti, se je bala, da bo zavrnitev hrane opazna.

8. Občutek vročine ali mraza:

Jan je bil v kinu s prijatelji, ko je nenadoma začutil val vročine, ki mu je preplavil telo. Kljub temu, da je bilo okolje hladno, je bil njegov občutek, kot da se mu telo pregreva.

9. Mravljinčenje ali odrevenelost v okončinah:

Nina je bila na delovnem mestu, ko je nenadoma začela čutiti mravljinčenje v rokah. Sprva je mislila, da je samo čudno sedela, toda mravljinčenje se je nadaljevalo in se razširilo tudi na noge. Ker občutek ni prenehal, jo je začelo vedno bolj skrbeti.

10. Občutek ločenosti od okolice (derealizacija):

Luka je bil na sestanku, ko je nenadoma začutil, kot da je vse okoli njega (postalo) nepristno, drugačno, nepoznano. Soba se mu je zdela nenavadno oddaljena, ljudje so se zdeli kot lutke, ki se premikajo brez življenja. Zelo se je prestrašil, da je zblaznel.

11. Občutek, da izgubljate nadzor ali se boste onesvestili:

Tjaša je bila na letalu, ko je kar naenkrat začutila, kot da izgublja nadzor nad svojim telesom. Srce ji je začelo hitro razbijati. Občutila je močan strah, da bo izgubila zavest.

12. Strah pred umiranjem, norostjo ali izgubo nadzora:

Jure je bil na predavanju, ko je nenadoma občutil kot da ga misli preplavljajo in jih ne more več nadzorovati. Bilo ga je strah, da je znorel ali pa umrl zaradi svojih notranjih bojev.

13. Povečana srčna frekvenca (palpitacije):

Ana je bila na sprehodu v naravi, ko je nenadoma občutila, kako ji srce hitro bije. Bila je prestrašena; ni namreč tekla ali izpostavljala svoje telo fizičnemu naporu. Tako ni mogla najti vzroka za to povečanje srčnega utripa. Zelo ze je zbala, da ima srčni napad.

14. Suha usta:

Miha je bil na pomembnem razgovoru za službo, ko je nenadoma začutil suha usta. Kljub temu, da je pil vodo, se je zdelo, da se suhost v ustih še povečuje. Občutki so se stopnjevali v strah pred tem, da bo omedlel.

15. Tesnoba ali strah:

Maja je bila na zabavi s prijatelji, ko je nenadoma občutila močan občutek tesnobe. Bilo ji je neprijetno. Ker občutki niso izzveneli, je bila vedno bolj prestrašena, saj ni mogla najti razloga za takšno počutje.

Enostavno je opozoriti, da je “nekaj narobe z vami”, če so simptomi jasni. Pa vendar bi rada opozorila predvsem na tiste, ki so veliko bolj prikriti in jih ljudje ne poznamo. V vseh primerih se tudi ti (tj. če se jih ne lotimo odpravljati (pravočasno)) stopnjujejo v vedno hujše napade panike.

7 nepoznanih simptomov napada panike, o katerih nihče ne govori

1) Povečano potenje dlani in stopal:

Intenzivno potenje dlani in stopal, ki ni povezano s fizičnim naporom ali vročino.

Grafični prikaz 7 nepoznanih simptomov napada panike: uriniranje, občutek dezorientacije, parestezije, potenje dlani in stopal, povečana občutljivost na svetlobo in zvok, mrzlica lai vročina, težave s prebavo)

2) Pogosto uriniranje:

Občutek potrebe po uriniranju, čeprav za to ni fiziološke potrebe.

3) Povečana občutljivost na svetlobo in zvok:

Izjemna občutljivost na svetlobo in zvoke okoli sebe. To lahko lahko povzroči dodatno nelagodje.

4) Občutek parestezije:

Oz. občutek mravljinčenja, ščemenja ali odrevenelosti na koži. Ta se lahko pojavi predvsem na obrazu, rokah ali nogah.

5) Pogosti občutki dezorientacije:

Občutki dezorientacije ali občutek, da človek ni več povezan s svojo okolico, kar lahko privede do dodatne tesnobe.

6) Težave s prebavo:

… kot so napenjanje, driska ali zaprtje, ki so lahko posledica povečanega stresa in tesnobe.

7) Občutek mrzlice ali vročine:

Oseba med napadom panike lahko doživi nenadne občutke mrzlice ali vročine, čeprav ni dejanskih sprememb temperature okolice.

KAKO IZGLEDA NAPAD PANIKE OB RAZLIČNIH ŽIVLJENJSKIH SITUACIJAH

Kako izgleda napad panike na dopustu

 • Kaj privede do njega: Panični napad na dopustu se zgodi, ko se um sprosti, telo umiri, vendar občutki podivjajo. Pojavi se slabo počutje, neprijetni telesni simptomi. Zakaj? Ker čustvene bolečine in negativni vzorci iz preteklosti ne dajo miru, še najmanj pa ne na dopustu. V sebi namreč nosimo nakopičen stres, ki ga je treba osvoboditi iz telesa.
 • Vpliv na ostale družinske člane: Panični napad lahko prestraši ostale družinske člane, ki morda ne vedo, kako naj se odzovejo ali kako naj pomagajo. Čeprav lahko podpora družine pomaga umiriti osebo med napadom, pa ta situacija skoraj zagotovo negativno vpliva na preostanek dopustniške izkušnje.

Kako izgleda napad panike v službi

 • Kaj privede do njega: stres, delovni pritisk, občutek nesposobnosti ali strahu pred neuspehom. Do panike privede tudi občutek omejenega nadzora nad situacijo ali prevelika pričakovanja – ali od sebe ali od drugih.
 • Vpliv na prisotne sodelavce: Če oseba med delovnim časom doživi panični napad, se lahko počuti osramočeno ali neuspešno. Na dolgi rok lahko to vpliva na njihovo samozavest in splošno počutje.
Sodelavec pri paničnem napadu pomirja sodelavko, ponuja ji kozarec vode

Kako izgleda napad panike v avtu (in zakaj do njega pride)

 • Kaj privede do njega: oseba ima občutek, da bo izgubila nadzor nad vozilom, da bo povzročila prometno nesrečo, da se bo zaletela, da ne zaupa svojim sposobnostim pri vožnji, da se ne bo mogla umakniti na varno, če pride do paničnega napada ipd. Prisotna je slutnja, da se bo zgodilo nekaj hudega. Težave največkrat nastopijo v še hujši obliki, kadar ljudje zavijejo na avtocesto, viadukte/akvadukte in predvsem tunele (kot je na Sv. Rok na Hrvaškem). Več o paničnih napadih v avtomobilu si lahko preverete v tem članku.
 • Vpliv na ostale sopotnike: Skoraj gotovo bodo občutili tesnobo in strah zaradi lastne varnosti, kot tudi varnosti tistega, ki panični napad doživi. Poskusijo lahko pomagati, vendar se lahko počutijo nemočne, če ne vedo, kako naj se odzovejo.

KAKO SI PRI PANIČNEM NAPADU UČINKOVITO POMAGATI

Kako si pomagati v trenutku napada – tehnike hitre pomoči

Najpomembnejše je zavedanje, da zaradi paničnega napada ne boste umrli, da se vam ne bo zmešalo. Čeprav lahko s terapijo Notranji mir panične napade vsak trajno odpravi, je dobro poznati tehnike, s katerimi si lahko poskusite pomagati v trenutku neugodja.

1) Prepoznavanje razlike med realnostjo in dojemanjem

Če se anksioznost krepi in niste dejansko ogroženi, vaši možgani iščejo namišljene nevarnosti. Ko prepoznate panični napad, se poskusite osredotočiti na dogajanje v vaši okolici zdaj. Ne sledite negativnim mislim. Ko boste prepoznali, da gre za pretiran telesni odziv, boste ponovno počasi dobili nadzor nad istim miselnim tokom. Pomembno je, da se spomnite, da panični napad ni nevaren in da bo minil.

2) Zaustavitev pretiranega dihanja

Med paničnim napadom lahko hiperventilacija povzroči občutek pomanjkanja zraka in druga telesna nelagodja. Če do tega pride, si lahko hitro pomagate tako, da podaljšate izdih in posledično začnete dihati počasi. Ko vdihujete, preštejte do 7, ko izdihujete, preštejte do 11.

3) Okrepitev nadzora nad procesi razmišljanja

Če se počutite, kot da se utapljate v mislih, poskusite odštevati od 1000 proti 0. Drug način je, da poskušate razmišljati o imenih predmetov okoli sebe. To bo zaviralo neprijetne misli in izboljšalo koncentracijo, hitro bi se moral vzpostaviti ponoven občutek nadzora nad razmišljanjem. Potrebna pa je vzdržljivost in potrpežljivost, enako kot pri nadzoru dihanja.

4) Ohranjanje drže z rameni nazaj

Med paničnim napadom pogosto stojimo v obrambni drži, ta pa še okrepi občutek nevarnosti. Zato se opomnite, da zavzamete odprto držo, kar lahko zmanjša občutek ogroženosti. Nadaljujte s normaliziranjem dihanja, ki pomaga pri umirjanju.

5) Pomirjajoči koraki

Odvečni adrenalin lahko odstranite tudi s hojo – če ste je v trenutku paničnega napada sposobni. Začnite s čim hitrejšo, nato pa tempo zavestno in postopoma upočasnjujte. Opazili boste, da se zmanjšuje tudi tesnoba.

6) Upočasnitev dihanja in potapljaški refleks
Če lahko, za 30 sekund potopite obraz v hladno vodo, sprožite ti. potapljaški refleks in umirite srce. Lahko si tudi pokrijete oči z mokro krpo ali nežno pritisnete na zaprta očesa. Potapljaški refleks naravno umiri srčni utrip in porabo kisika, kar nas pomirja.

Tovrstni nasveti lahko pomagajo v trenutku, vendar jih trajno ne odpravijo.

Kako panične napade trajno odpravimo?

V vsakem primeru pa je za to, da panični napadi popolnoma izzvenijo (tj. da se ne ponovijo nikoli več), potrebna strokovna terapevtska pomoč.

Panične napade trajno razrešimo tako, da:

 • odpravimo nakopičene občutke ogroženosti, nevarnosti in strahu iz telesa,
 • spremenimo podzavestne vzorce in
 • pozdravimo čustvene bolečine.

Vse to se je v nas kopičilo zaradi preteklih slabih izkušenj in jih s sabo nosimo vse preteklo življenje – do današnjega trenutka.

Vem, da želite, da bi se vam vaša težava rešila zdaj – takoj. Če bi imela magično paličico bi vam to z največjim veseljem podarila v trenutku. Lahko pa vam zagotovim, da vas namesto leta in leta psihoterapije do trajne osvoboditve paničnih napadov pripeljem v 90 dnevih.

Moje terapije so rezultat 12 let prakse v terapevtskem delu in lastnem preizkušanju tega, kaj deluje in kaj ne. Zato tako unikaten in hkrati kompleksen sistem, ki pa ga vsak hitro obvlada in ki – kar je najpomembneje – zagotovo deluje.

Pozitivno pričanje stranke, Aljaža, ki je v zelo kratkem času terapije izgubil svoje strahove.

V sebi imate veliko večjo moč, kot si mislite. Jaz pa to vem in jaz sem pripravljena narediti, kar je treba, da vi dosežete svoj notranji mir in čustveno svobodo. Ste tudi vi?

Če potrebujete ali si želite pogovor o tem, kako izgleda napad panike pri vas in vas hkrati zanima, kako panične napade trajno odpraviti, sem na voljo z breplačnim, zaupnim, 30 minutnim pogovorom. In kar mi je zelo pomembno – že leta skrbim, da čakalnih dob praktično ni.

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.