Izgorelost okrevanje: kako dolgo traja rehabilitacija po izgorelosti

 • Objavljeno: 2. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Izgorelost
 • Objavljeno: 2. aprila, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Izgorelost

Izgorelost okrevanje: da bomo razumeli pomembnost zavedanja tega, kako dolgotrajna je v resnici rehabilitacija po izgorelosti, poglejmo rezultate Mednarodnega inštituta za družbene študije (IISS) iz leta 2022, ki je pokazala, da je 39 % Slovencev v zadnjem letu doživelo simptome izgorelosti. To je velikih 7 % nad svetovnim povprečjem, ki znaša 32 %. 

Izgorelost okrevanje: slika prikazuje graf, ki jasno nakazuje, da je v Sloveniji po statistikah iz leta 2022 kar za 7 % VEČ izgorelosti, kot je svetovno poprečje. Rehabilitacija po izgorelosti je nekaj, kar bi moral poznati vsak, sa je trajna osvoboditev od izgorelosti danes mogoča.

Zato, dragi moji, na žalost (ali pa na srečo) še zdaleč niste edini.  Na žalost zato, ker bi bilo res nebeško, če izgorelosti sploh ne bi bilo. Na srečo zato, ker rezultati v moji več kot 12 letni terapevstki kareieri kažejo, da se

vsaka izgorelost lahko rehabilitira do ponovno normalnega življenja

Vem, da s tem stavkom veliko obljubljam. Vendar si tega ne bi upala javno početi, če ne bi bila popolnoma prepričana da to, kar počnem, deluje. 

IZGORELOST OKREVANJE: ALI SO RES POTREBNA LETA, DA JE REHABILITACIJA PO IZGORELOSTI UČINKOVITA (DA ZAŽIVITE NORMALNO ŽIVLJENJE)? 

Uradna stroka slovenske psihologije (s katero osebno zaradi več tisoč rezultatov ljudi, ki so šli skozi moj terapevtski program, niti slučajno ne morem soglašati (več o tem spodaj)) trdi, da:

 1. je za uspešno rehabilitacijo po izgorelosti potrebnih 6 do 24 mesecev (ali več, odvisno od dejavnikov, ki so zapisani spodaj)
 2. ko je rehabilitacija po izgorelosti uspešno zaključena, človek nikoli več ni isti (ampak trpi posledice)
 3. ko je rehabilitacija po izgorelosti uspešno zaključena, človek ni več sposoben za isto delovno mesto (ampak izključno za manj zahtevno in s tem tudi slabše plačano)

Rezultati Slovenk in Slovencev, ki so šli skozi moj terapevtski program “Notranji mir” kažejo, da:

 1. se lahko izgorelosti v največ primerih za vedno rešite 90 dnevih, v nekaterih primerih že prej kot v nekaj tednih, obstajajo pa najhujši primeri, ki se z mojo pomočjo lahko rešijo v do 6 mesecih –  brez zdravil. 
 2. ko je s terapijo Notranji mir rehabilitacija po izgorelosti uspešno zaključena, je človek osebno še veliko bolje, kot je bil pred izgorelostjo in tak ostane za vedno
 3. ko je s terapijo Notranji mir rehabilitacija po izgorelosti uspešno zaključena, je človek zagotovo ponovno sposoben najmanj za isto delovno mesto, velikokrat pa po njej še napredujejo

KLAVDIJA, MEDICINSKA SESTRA Z OBALE

Na primer medicinska sestra Klavdija s slovenskega Primorja: k meni je prišla zaradi hude omotice, vrtoglavice. Bilo je tako hudo, da ni zmogla sama po stopnicah, niti pod tuš.

V bolnišnici so ji naredili vse preiskave – rezultat – vse BREZ POSEBNOSTI. Uradna medicina ji tako ni mogla in ni znala pomagati, ker ni našla ničesar.

V 90 dnevih pod mojim vodstvom se je ne le rešila omotice ampak je lahko prekinila dolgotrajno bolniško, ponovno je lahko začela skrbeti za svojo družino (česar prej ni mogla, ker je mesece samo ležala) ipd.

Še enkrat: vem, da z zapisanim veliko obljubljam. Vendar si tega ne bi upala javno početi, če ne bi bila popolnoma prepričana da to, kar počnem, deluje. 

DEJAVNIKI, OD KATERIH JE ODVISNO, KAKO HITRO BOSTE OSVOBOJENI IZGORELOSTI

Od tega, kako hitro boste vašo izgorelost popolnoma rehabilitirali prav vi, ki zdaj tole berete, je odvisno od nekaj dejavnikov:

1) KAKO DALEČ JE VAŠA IZGORELOST:

Če ste zabredli globoko v izgorelost, naj bi do ponovno normalnega življenja trajalo tudi več let.

Iz moje 12 letne terapevtske prakse pa lahko povem, da smo doslej večino vseh izgorelosti rešili v 90 dnevih (številne “najhujše primere”, ki niso več mogli vstati iz postelje in so pred tem opravili “vse specialistične preglede”, ki so vsi pokazali, da je z njimi vse v redu, tako da so zdravniki nad njimi dvignili roke, pa v 6 mesecih).

Na sliki je opisano, kakšni so znaki, da ste izgoreli. DA bo REhabilitacija po izgorelosti res uspešna, jih moramo prepoznati. In sicer so: FIZIČNI (npr.: Utrujenost, ki se ne izboljša s počitkom, glavoboli, prebavne težave, motnje spanja, oslabljen imunski sistem), čUSTVENI (npr. razdražlljivost, depresija, anksioznost, pomanjkanje motivacije, občutek izolacije) in VEDENJSKI (težave s koncentracijo, slabša delovna uspešnost, izogibanje socialnim stikom, povečana raba drog in alkohola ipd.)

2) VZROKI ZA IZGORELOST:

Izgorelost okrevanje: Tako kot npr. panični napad, (huda) anksioznost, stres, depresija, nespečnost, ljubosumje itd., tako ima tudi izgorelost svoje prave korenine v stresnih situacijah, ki ste jih doživljali tekom življenja. K izgorelosti veliko pripomorejo tudi negativni podzavestni vzorci in neprijetna čustva; tista, za katere sploh ne veste, zakaj jih čutite, a jih.

Obstaja več stopenj izgorelosti. Vendar poudarjam:

do trajne osvoboditve od izgorelosti in do ponovno normalnega življenja pa lahko rehabilitacija po izgorelosti pripelje le tako, da zanjo najdemo pravi vzrok.

Pri trajni odpravi izgorelosti vam na žalost ne bo pomagala nobena magična tabletka. Te pomagajo ublažiti simptome, ne osvobodijo pa telesa vsega nakopičenega stresa, zaradi katerega je do izgorelosti prišlo. Da se boste izgorelosti osvobodili za vedno, vam bo pomagala le izbira pravega terapevta in delo z njim/njo, ki se vam bo pravilno posvetil, vi pa boste v sebi začutili, da mu lahko v resnici popolnoma zaupate. 

3) UKREPI ZA OKREVANJE:

Izgorelost okrevanje: Terapevt je oseba, ki je dovolj izkušena in strokovna, da ne le išče ampak spretno in hitro najde tiste vzroke, zaradi katerih je do vaše izgorelosti v resnici prišlo. Nato vam naredi najboljšo možno strategijo za odpravo vašega problema. Pa vendar: če se vi ne boste prepustili procesu in v njem aktivno sodelovali, se okrevanje občutno podaljša.

Kljub temu – ni potrebno veliko! Izkušnje v mojem programu Notranji mir so pokazale, da  to pomeni 2 uri strokovno vodene in zaupne terapije na teden, v čistem začetku terapevtskega programa pa tudi nekaj ena-na-ena terapij v živo (ali preko videoklica ali v mojih prostorih v Mariboru). 

4) INDIVIDUALNE SPOSOBNOSTI:

Izgorelost okrevanje: Čisto odvisno od vsakega posameznika in njegove odprtosti ter zaupanja v terapevta in terapije. Z rednim in aktivnim sodelovanjem boste v najboljšem primeru v nekaj tednih nazaj na delovnem mestu (seveda odvisno od stopnje vaše izgorelosti) 

Moje strokovno mnenje je, da niti za eno osebo, ki pride k meni na pogovor, ne morem dati iste ocene, ker vsaka pride s popolnoma unikatno težavo. 

Edina stvar, ki je vsem enaka, je ta, da vsi mislite, da te najhujši primer in da vam pa res ne bomo mogli pomagati – ker ste poskusili že vse! Po nekaj minutah pogovora pa je jasno: niste osamljen primer. In še pomembneje: množico vseh vam podobnih primerov smo skupaj rešili. 

REHABILITACIJA PO IZGORELOSTI: ZAKAJ TRAJA TAKO DOLGO, DA OD IZGORELOSTI OKREVAMO ?

Odgovor je enostaven: vi niste izgoreli zaradi zadnjega napornega meseca v službi.

Izgorelost povzroča pretiran stres, ki ga dolgo, dolgo – predolgo! Tedne, mesece, leta, največkrat pa desetletja – ignoriramo

Na sliki sta moški poslovnež na tleh, ki se drži za glavo, izgorel. Puščica kaže, da s pravimi koraki lahko pridemo do ponovno normalnega življenja, tudi na istem delovnem mestu (če ga želimo). Na sliki je tudi isti moški,rešen izgorelosti, na delovenm mestu.
Na slik ije napis: Rehabilitacija po izgorelosti je mogoča hitreje, kot vam pravijo.
Spodaj v kotu je tudi značka, na kateri piše: "90 dni do trajnih rezultatov", kar je zaščitni znak terapevtke Mag. Asje Dominko

Predstavljajte si, da se v pomivalne koritu kopiči umazana posoda. Če je ne pomijete takoj, bo začela smrdeti, privabljati škodljivce ipd. Če jo takšno zložimo v pomivalni stroj, še zdaleč ne bo umita, ker se je umazanija na njej zasušila.

Da bi jo zares očistili, bo potrebnega veliko več truda: treba bo odmočiti posodo, morda jo tako pustiti več dni. Treba jo bo ročno zdrgniti. Na nekaterih področjih večkrat. In tako naprej – saj je jasno, kajne? Isto velja za posledice stresa, ki jih čuti naše telo. Razlika je le v tem, da posledic stresa v našem telesu (za razliko od posode) ne moremo videti in se nam zato zdi, da ne obstaja. A je to daleč od resnice. 

Izgorelost tako izvira iz dejstva, da ste v svojem življenju doživeli veliko težkih dogodkov, ki so v vas pustili posledice in vas močno čustveno, telesno, energetsko in duševno izčrpali. Če tega niste vedeli, potem je čisto normalno, da se s stresom ne soočate na pravi način. A zdaj veste. Edino vprašanje ostaja: kakšen naslednji korak ste do svojega ponovno normalnega življenja pripravljeni ubrati?

Ste pripravljeni na brezplačen in zaupen pogovor z izkušenim terapevtom na področju izgorelosti?

REHABILITACIJA PO IZGORELOSTI: ALI JE POPOLNO OKREVANJE SPLOH MOGOČE

Kot sem zapisala že zgoraj v tem članku:

 • slovenska psihološka stroka trdi, da NE.
 • Mnenja svetovne stroke so si še vedno deljena: eni pravijo “da”, drugi pravijo “ne”. 
 • Moje strokovno mnenje je JASEN IN GLASEN DA.

Po izgorelosti je mogoče popolno okrevanje v nekaj mesecih (v večini primerov v 3, v najhujših primerih v 6 mesecih).

Vem, da s tem stavkom veliko obljubljam. Vendar si tega si ne bi upala javno početi, če ne bi bila popolnoma prepričana da to, kar počnem, deluje.

Ne le, da sem izgorelost doživela sama: za mano je več kot 3600 Slovenk in Slovencev, ki so se trajno osvobodili čustvenih bremen, nešteto je takšnih, ki so k meni prišli prav zaradi izgorelosti in po tem, ko jim mnogo ostalih strokovnjakov ni moglo pomagati. 

IZGORELOST OKREVANJE: ALI REHABILITACIJA PO IZGORELOSTI POMENI, DA MORATE PUSTITI SLUŽBO? 

Če ste dovolj hitro poiskali pravo strokovno pomoč – NE. Govorim spet na podlagi rezultatov Slovenk in Slovencev, ki so šli skozi moj terapevtski program “Notranji mir”, za druge terapevte tega ne morem trditi.

Iz srca vam svetujem, da se pogovorite s strokovno osebo, ki ji zaupate, saj vam lahko poda pravilen nasvet, kako postopati v naslednjih korakih. Ko se namreč zavedate, da ste izgoreli, se (če ste prejeli pravo strokovno pomoč) zavedate tudi, kateri dejavniki so do izgorelosti privedli. 

To pomeni, da je za vas edini pravi naslednji korak pri rehabilitaciji, da si pripravite načrt ukrepov, s katerimi boste zmanjšali stres in izboljšali svoje duševno zdravje (npr. možnosti za zmanjšanje delovne obremenitve, spremembe urnika ali prilagoditvi delovnih pogojev). O njih se potem pogovorite z delodajalcem, da skupaj najdeta način, kako ukrepe spraviti v življenje. Če bosta le našla skupen jezik (in v največ primerih ga), vam službe ne bo potrebno pustiti.

REHABILITACIJA PO IZGORELOSTI: ALI BOSTE PO OKREVANJU LAHKO ŠLI NA ISTO DELOVNO MESTO? 

Izkušnje Slovenk in Slovencev, ki sem jim po izgorelosti pomagala z mojim terapevtskim programom Notranji mir, kažejo, da absolutno DA. Še več: marsikateri boste tudi napredovali, morda zamenjali službo za boljšo, za tako, o kateri ste vedno sanjali, pa nikoli verjeli, da jo lahko dobite (tako se je zgodilo Benjaminu). Vendar pod pogojem, da se zavedamo, da se nič ne zgodi takoj!

To pomeni, da razumemo, da je rehabilitacija od izgorelosti proces, ki se ne zgodi v nekaj urah, ampak postopoma.

Izgorelost okrevanje: slika prikazuje, kako se je oseba vrnila na svoje staro delovno mesto, saj je to po uspešni rehabilitaciji po izgorelosti popolnoma mogoče.

Jure (video pričevanje je tukaj), ki sem mu pomagala iz stanja, ko ni bil sposoben peljati v vrtec oz. šolo svojih dveh deklic, kaj šele, da bi šel iz hiše v službo, je po rehabilitaciji s terapijo začel s tem, da je lahko šel iz sobe na vrt, nato na kratek sprehod, nato samostojno z avtom do vrtca, nato nekoliko dlje. V 3 mesecih je bil nazaj v službi, zelo kmalu je peljal celo družino na morje in je bil nazaj na 8 urnem delovniku.   

Več zapisanih ali vido pozitivnih zgodb ljudi, ki so že šli skozi moj terapevtski program, si lahko ogledate na TEJ in TEJ povezavi, patu na Youtube kanalu.

Veliko močnejši ste, kot sami mislite. Morda vi tega ne verjamete – jaz pa vem. Ker sem to doživela pri na tisoče ljudeh, ki so, enako kot vi, mislili, da jim ni pomoči. Zmorete. Tudi vi. Obljubim. 

ALI VAM ZARADI IZGORELOSTI PRIPADA BOLNIŠKI STALEŽ? 

Izgorelost okrevanje: V Sloveniji zakonodaja ne ureja izgorelosti kot samostojne bolezni. Vendar pa lahko v nekaterih primerih izgorelost predstavlja upravičen razlog za bolniški stalež. To je odvisno od:

 • STOPNJE IZGORELOSTI: Če zaradi izgorelosti ne morete več dobro opravljati svojega dela, lahko zdravnik odobri bolniški stalež
 • OCENA ZDRAVNIKA: Bodite iskreni s svojm zdravnikom, kajti le-ta bo ocenil vaše stanje in ugotovil, ali je bolniški stalež potreben.
 • POLITIKE DELODAJALCA: Obstajajo delodajalci, ki imajo v primeru izgorelosti lastno politiko. Pozanimajte se, kako je s tem v podjetju, v katerem ste zaposleni. 

IZGORELOST OKREVANJE: KOLIKO VAM V RESNICI POMAGA TERAPEVTSKA REHABILITACIJA PO IZGORELOSTI IN KOLIKO VAM POMAGAJO ZDRAVILA?

Zdravila:

Zdravila lahko lajšajo simptome tesnobe in depresije in so le del celovitega zdravljenja.

A dejstvo je, da zdravila ne rešujejo edinega, kar vam lahko za vedno pomaga do normalnega živlenja – brez izgorelosti: osnovnih vzrokov za izgorelost. Tako so zdravila (glede na opazovanje ljudi, ki so si z mojo terapijo pomagali pri izgorelosti) le  začasna rešitev in so lahko koristna v hujših primerih, vendar so le del celovitega zdravljenja. Dobra novica iz moje prakse je, da se ljudje zdravil lahko prenehajo jemanje in ponovno zaživijo normalno življenje – brez njih. 

Moja naloga je, da vam pomagam, da se začnete dobro počutit. Ko se boste začeli dobro počutiti, se o jemanju zdravil ponovno posvetujte s svojim zdravnikom.

Terapija:

Strokovno mnenje o terapevtski rehabilitaciji po izgorelosti pa je po drugi strani soglasno pozitivno. Raziskave kažejo, da terapevtska rehabilitacija močno olajša okrevanje in zmanjša simptome izgorelosti, kot pa je pokazala moja 12 letna terapevtska praksa, jih tudi trajno odpravi.

REHABILITACIJA PO IZGORELOSTI: JO JE MOGOČE IZVAJATI SAMOSTOJNO (BREZ TERAPEVTA)? 

Pri temi “izgorelost okrevanje” je nujno odgovoriti tudi na to vprašanje. Odvisno od terapevta do terapevta (ali terapije za samostojno delo omogočajo) in predvsem od klienta do klienta. 

Z gotovostjo lahko govorim le za moje izkušnje, ki kažejo, da brez strokovnega terapevtskega vodenja do rezultata ne morete priti ali pa se rehabilitacija vleče predolgo in vam zmanjka moči. Skoraj vsak od ljudi, ki so šli skozi moj terapevtski program Notranji mir, je po 3 mesecih povedal, da si želi, da bi se zanj odločil že prej, ker bi si tako prihranil mesece in mesece trpljenja. 

DELO NA IZGORELOSTI S TERAPEVTOMDELO NA IZGORELOSTI BREZ TERAPEVTA
1) Razumevanje pravih vzrokov za izgorelost
2) Razvoj strategij za soočanje s stresom glede na določene vzrokeIzboljšanje duševnega zdravja, saj se težave lotimo “globinsko”, tj. na čustveni ravni
3) Aktivno učenje in razvoj tehnik sproščanja
4) Načrtuje spremembe v življenjskem slogu glede na trenutno in želeno stanje
5) Sprotna strokovna podpora in usmerjanje, ki temeljijo na izkušnjah s podobnimi primeri
1) Nezmožnost prepoznavanja pravega vzroka za izgorelost
2) Nepoznavanje tehnik, s katerimi bi lahko naredili strategijo za soočanje s stresom
3) Ker se izgorelosti lotimo na mentalnem nivoju, nimamo pa izkušenj s svojo podzavestjo in globokimi podzavestnimi vzorci, je ne odpravimo na nivoju resničnega izvora
4) Ne razumemo, kakšne spremembe bi v svojem življenju morali narediti
5) Smo brez podpore in pravih usmeritev, delamo po trenutnem občutku  

IZGORELOST OKREVANJE: PRVI, NAJPOMEMBNEJŠI KORAK NA POTI DO NORMALNEGA ŽIVLJENJA

Izgorelost okrevanje: da bo rehabilitacija po izgorelosti zares trajna, je prvi korak v prepoznavanju pravega in resničnega vzroka za nastanek stanja, v katerem smo. 

iZGORELOST OKREVANJE: na fotografiji je zdravnik, ki leži na tleh in se drži za glavo, kot da je popolnoma izgorel. Napis na sliki: Rehabilicaija od izgorelosti. Dodan je tudi znak, ki pravi: "90 dni do trajnih rezultatov", za čimer stoji terapevtka Mag. Asja Dominko

Trdno verjamem, da bi se izgorelosti (in tudi paničnih napadov, anksioznosti, stresa, depresije, nespečnosti, ljubosumja itd.) lahko rešili vsi, in sicer veliko hitreje, kot je trenutno znano, če bi se ga lotili na pravi način in tam, kjer je potrebno: pri razumevanju pravih vzrokov za izgorelost.

V moji praksi sem kot terapevtka z 12 letnimi izkušnjami na področju izgorelosti, paničnih napadov, anksioznosti, stresa, nespečnosti ipd. že številne Slovenke in Slovence naučila, da: 

1) vzroki za izgorelost niso v drugih ljudeh, niti v situacijah, ki se nam dogajajo, ampak v nas samih

2) zaradi tega ni nič narobe z nami! Nasprotno – popolnoma normalni smo! 

3) Pravi vzrok izgorelosti je namreč v naših čez leta nakopičenih občutkih, ki jih nismo nikoli “pozdravili”. 

Brez zavedanja tega se bomo vrteli v začaranem krogu še naprej.

Zato moje delo temelji na prvem, zaupnem in brezplačnem pogovoru, na katerem je prvi in najpomembnejši cilj ugotoviti pravi vzrok za nastanek izgorelosti, hkrati pa naredimo tudi jasen načrt, kako se boste v vašem unikatnem primeru osvobodili čustvenih bremen in končno (predvsem pa za vedno!) zaživeli normalno življenje

Na sliki terapevtka Asja Dominko, ki stoji za tem, da se je v skoraj vseh primerih izgorelosti mogoče rešiti v 90 dnevih, za marsikoga pa še veliko prej.Asja Dominko je magistrirala iz temeljnih medicinskih znanosti in se izobrazila na področju energijske psihologije.Je ustanoviteljica terapevtskega programa “Notranji mir”, v katerem s pomočjo sistematično vodenega procesa v 90 dneh trajno odpravi anksioznost, tesnobo, izgorelost in panične napade.S svojim edinstvenim darom in ljubečo karizmo ljudem pomaga odpraviti nakopičena čustvena bremena iz preteklosti. Vodi jih, da prenehajo živeti v strahu, trajno dosežejo notranji mir, sprostijo svoje telo in se rešijo neprijetnih telesnih občutkov.Tudi sama se je spopadala z veliko strahovi in globoko žalostjo. Z intenzivnim ukvarjanjem s svojimi čustvenimi globinami je razvila unikaten sistem spreminjanja podzavestnih vzorcev, ki resnično deluje.Vse svoje napredno znanje deli z ljudmi na svojih terapijah, kjer jim v kratkem času spremeni življenje na bolje.

Zapomnite si: v sebi imate veliko večjo moč, kot si mislite. Jaz pa to vem. In jaz sem pripravljena narediti, kar je potrebno, da vi dosežete svoj notranji mir in čustveno svobodo. Ste tudi vi?

Če je vaš odgovor “da”, sem na voljo z breplačnim, zaupnim, 30 minutnim pogovorom.

In kar mi je zelo pomembno – poskrbim, da čakalnih dob praktično ni.

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.