8 vzrokov, zakaj se pojavi ortoreksija [in kako se je rešiti]

 • Objavljeno: 20. maja, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Stres
 • Objavljeno: 20. maja, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Stres

Ortoreksija – motnja prehranjevanja, ki postaja vse pogostejša v današnji družbi, je znana po obsedenosti z zdravim prehranjevanjem, kar prinaša številne izzive.

Ortoreksija - motnja prehranjevanja

Skupaj bomo raziskali osem ključnih vzrokov, ki segajo od družinskih prehranjevalnih navad do stresnih življenjskih situacij. Osredotočili se bomo na kompleksnost ortoreksičnega vedenja in poudarili pomen celovitega pristopa k preprečevanju in odpravljanju te motnje prehranjevanja.

1. Ortoreksija zaradi strogih prehranskih pravil v družini

Če ste odraščali v družini, kjer so vam starši ali skrbniki postavili zelo stroge prehranske omejitve, je povsem razumljivo, da se je pri vas razvila patološka obsedenost z zdravo prehrano kot način izpolnjevanja teh pričakovanj.

Takšno vedenje se pogosto prenese v odraslost, kjer se posameznik trudi ohraniti popoln nadzor nad svojo prehrano.

To povzroči občutke krivde ali sramu, kadar se prehranska pravila kršijo, kar vodi do socialne fobije. Ortoreksija povzroča preveliko obremenjenjevanje s prehrano, da bi se oseba lahko sproščeno udeleževala družabnih dogodkov ali uživala v hrani.

Raziskave kažejo, da stroga prehranska pravila povzročijo strah pred kršenjem teh omejitev, kar vodi v anksioznost in perfekcionizem.

otrokom, ki so izpostavljeni strogim prehrambenim omejitvam se lahko razvija ortoreksija

Da bi preprečili razvoj ortoreksije, je ključno, da družine spodbujajo zdrav odnos do hrane, ki vključuje

 • raznolikost,
 • fleksibilnost
 • in zmernost.

Starši bi se morali izogibati postavljanju strogih pravil, ki prepovedujejo določena živila, ter namesto tega poudarjati uravnoteženo prehrano.

Otroke bi morali učiti, da je v redu jesti različna živila v zmernih količinah in da nobeno živilo ni popolnoma “slabo” ali “dobro“.

Pomembno je tudi, da starši ne kritizirajo otrokovih prehranjevalnih navad ali telesne teže, saj to vodi v nizko samopodobo in poveča tveganje za razvoj motenj prehranjevanja.

Z zagotavljanjem pozitivnega zgleda in spodbujanjem zdravih prehranjevalnih navad brez pretiranih omejitev starši pomagajo preprečiti razvoj ortoreksije pri svojih otrocih.

2. Negativni komentarji o teži in videzu kot vzrok za ortoreksijo

Negativni komentarji o teži in videzu so pogost vzrok za razvoj ortoreksije, saj povzročijo negativno

 • samopodobo,
 • anksioznost
 • in depresijo.

Te negativne izkušnje spodbujajo iskanje nadzora nad prehranjevanjem kot način spopadanja s čustvenimi izzivi, kar vodi v pretirano skrb za zdravo prehrano.

Posamezniki, ki so izpostavljeni negativnim komentarjem, se začnejo osredotočati na doseganje “idealne” telesne podobe in tako razvijejo ortoreksične vzorce prehranjevanja.

zaradi negativnih komentarjev na telesno težo, se lahko pojavi ortoreksija

Poleg tega ti komentarji povzročijo izogibanje družabnim dogodkom in socialno anksioznost, kar dodatno spodbuja ortoreksično vedenje.

Da bi preprečili ta vzrok za ortoreksijo, je ključnega pomena ozaveščanje in izobraževanje o pomenu spoštovanja raznolikosti teles ter spodbujanje pozitivne samopodobe in zdravih prehranjevalnih navad, ne glede na telesno velikost ali videz. (Več o dvigu samopodobe si preberite na vlastakuster.si samopodba)

Z ustvarjanjem podpornega in sprejemajočega okolja zmanjšamo tveganje za razvoj ortoreksije in pomagamo posameznikom, da se osredotočijo na svoje zdravje in dobro počutje.

Za premagovanje ortoreksije in izboljšanje vašega stanja pa je ključnega pomena, da se osredotočimo na odpravljanje podzavestnih prepričanj ter celjenje čustvenih ran, ki so se razvile zaradi travm in zasmehovanja v otroštvu in preteklosti. V moji terapiji bomo skupaj delali na teh globljih vidikih.

Vabim vas na brezplačen, popolnoma neobvezujoč uvodni 30-minutni pogovor, kjer se bova pogovorila in raziskala prave vzroke za vašo motnjo prehranjevanja.

3. Ortoreksija zaradi diet in prehranskih trendov

Ortoreksija zaradi diet in prehranskih trendov izhaja iz povečanega pritiska sodobne kulture, ki spodbuja različne prehranske režime. Diete, ki imajo najslabši vpliv na človekovo zdravje, saj ne vsebujejo zadostnih količin hranilnih snovi so:

 • mono-diete
 • diete z ekstremno nizko vsebnostjo maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin in kalorij
 • veganstvo
 • paleo dieta
 • brezglutenska prehrana

Raziskave kažejo, da je izpostavljenost dietam in prehranskim trendom povezana z večjim tveganjem za razvoj motenj prehranjevanja, vključno z ortoreksijo. Prekomerno sledenje prehranskim režimom privede do prehranskega ekstremizma in obsedenosti z zdravo prehrano.

Znak ortoreksije je povečano sledenje prehrambenim trendom in dietam

Da bi preprečili tovrstno ortoreksično vedenje, je ključno spodbujanje raznolikosti v prehrani ter ozaveščanje o pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Pomembno je, da posamezniki razumejo, da ne obstaja ena sama “pravilna” dieta za vse in da je zdrava prehrana sestavljena iz različnih skupin živil.

Poleg tega je treba ozaveščati o nevarnostih prehranskega ekstremizma in obsedenosti z zdravo prehrano ter spodbujati sproščen in uravnotežen odnos do hrane. Osredotočanje na prehranske potrebe posameznika, namesto na stroge prehranske režime, pomaga preprečiti razvoj ortoreksije in izboljšati splošno dobro počutje.

4. Stresne življenjske situacije kot vzrok za ortoreksijo

Stres je pomemben dejavnik pri razvoju ortoreksije, saj povzroča psihološki distres in čustveno nelagodje, ki posameznika spodbujata k iskanju nadzora nad prehranjevanjem kot način spopadanja s stresom.

Raziskave kažejo, da je stres povezan z večjim tveganjem za razvoj ortoreksije, pri čemer se približno 40% posameznikov s to motnjo sooča z visokimi stopnjami stresa v svojem življenju.

Stresne situacije posameznike spodbujajo k uporabi prehranjevanja kot kompulzivnega vedenja za lajšanje stresa ali kot način za obvladovanje čustvenega nelagodja. (Več o stresu lahko najdete na Vlasta Kuster – stres)

Ortoreksija - Stres je eden glavnih povzročiteljev

Da bi preprečili ortoreksijo v povezavi s stresom, je ključno spodbujati uporabo zdravih metod obvladovanja stresa, kot so:

Poleg tega je pomembno, da posamezniki razvijejo sprejemajoč odnos do čustev, ki jih spremljajo stresne situacije, ter se naučijo zdravih načinov spopadanja s težavami, namesto da se zatekajo k ekstremnim prehranjevalnim vzorcem.

Z zagotavljanjem psihološke podpore in izobraževanjem o zdravih tehnikah obvladovanja stresa pomagamo zmanjšati tveganje za razvoj ortoreksije in izboljšamo splošno čustveno počutje.

Vem, da si želite spremembe in izboljšanje počutja.

Za odpravljanje ortoreksije in izboljšanje vašega stanja je ključnega pomena, da se lotimo spremembe podzavestnih prepričanj, odpravimo negativne vzorce obnašanja in celimo čustvene rane iz preteklosti. Prav to dosežemo s pomočjo moje terapije.

Vabim vas na popolnoma neobvezujoč, brezplačen uvodni 30-minutni pogovor, kjer bomo skupaj poiskali pravi vzrok za vašo motnjo prehranjevanja.

Verjamem, da skupaj dosežemo pozitivne spremembe, ki si jih želite, in vam pomagamo povrniti zdrav odnos do hrane ter splošno dobro počutje.

5. Ortoreksija zaradi pomanjkanja izobrazbe o uravnoteženi prehrani

Ortoreksija se razvije zaradi omejenega znanja posameznika o pravilni prehrani, kar vodi v pretirano osredotočenost na določena živila ali prehranske smernice.

Strokovnjaki pravijo, da je pomanjkanje izobrazbe o prehrani povezano z večjim tveganjem za razvoj ortoreksije. Raziskave pa kažejo, da se približno 30% posameznikov s to motnjo sooča s pomanjkljivim znanjem o uravnoteženi prehrani.

Prehrambena piramida

Nezadostno razumevanje prehranskega ravnovesja posameznike pripelje do zmotnega prepričanja, da je zdrava prehrana omejena na določene skupine živil ali prehranske smernice, kar vodi v izogibanje drugim pomembnim hranilom in razvoj ortoreksičnih vzorcev.

Da bi preprečili ortoreksijo zaradi pomanjkanja izobrazbe o prehrani, je bistvenega pomena izvajanje izobraževalnih programov o uravnoteženi prehrani in spodbujanje kritičnega razmišljanja o prehranskih informacijah.

Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu raznolike prehrane in spodbujanje uporabe strokovnih virov za pridobivanje informacij o prehrani. Z zagotavljanjem pravilnih in celovitih informacij o prehrani ter spodbujanjem raznolikosti in uravnoteženosti v prehrani preprečimo razvoj ortoreksije in promoviramo zdrav odnos do hrane.

6. Ortoreksija zaradi preteklih zdravstvenih težav

Ortoreksija zaradi preteklih prehrambnih zdravstvenih težav izvirajo iz preteklih izkušenj s prehranskimi težavami ali boleznimi, ki posameznika pripeljejo do obsedenosti z zdravo prehrano kot način za preprečevanje ponovitve teh težav.

Raziskave kažejo, da ima približno 25% posameznikov s preteklimi prehranskimi težavami večjo nagnjenost k ortoreksiji. Pretekle težave, kot so

 • slabokrvnost,
 • alergije,
 • intolerance,
 • motnje hranjenja,
 • prekomerna telesna teža,
 • bolezni srca in ožilja,
 • bolezni prebavil,

posameznike spodbujajo k previdnosti in pretirani skrbi pri izbiri in uživanju hrane. To vodi v pretirano pozornost do prehrane, prekomerno restriktivnost in razvoj ortoreksičnih vzorcev.

Otroreksija se večkrat pojavi pri ljudeh s alergijami in preteklimi motnjami prehranjevanja

Da bi preprečili ortoreksijo zaradi preteklih prehrambnih zdravstvenih težav, je ključno zagotoviti strokovno podporo in ustrezno zdravljenje. Prav tako je pomembno spodbujati sproščen in uravnotežen odnos do prehrane.

Zavedati se moraate, da je možno imeti zdrav odnos do hrane tudi po preteklih težavah. Z zagotavljanjem celovitega terapevtskega pristopa in psihološko-čustvene podpore preprečimo razvoj ortoreksije pri posameznikih, ki so se v preteklosti soočali s prehrambnimi težavami.

7. Perfekcionizem kot vzrok za ortoreksijo

Ortoreksijo zaradi perfekcionizma izhaja iz želje po dosegu visokih standardov in nenehnega prizadevanja za popolnost, kar privede do obsedenosti z zdravo prehrano in prekomernega nadzora nad prehranjevalnimi navadami.

Raziskave kažejo, da je perfekcionizem pomemben dejavnik tveganja za razvoj ortoreksije, saj se približno 50% posameznikov s to motnjo sooča s perfekcionističnimi vzorci v svojem vedenju. Perfekcionisti pogosto postavljajo nerealna pričakovanja do sebe in do svojih prehranjevalnih navad, kar vodi v pretirano skrb za zdravo prehrano (ortoreksija).

50% ljudi s perfekcionizmom razvije ortoreksijo.
Perfekcionizem je ključen pri ortoreksiji, saj 50% ljudi s to motnjo izkazuje perfekcionistične vzorce, kar vodi v obsedenost s “zdravo” prehrano.

Da bi preprečili ortoreksijo zaradi perfekcionizma, je ključno spodbujati sprejemanje lastnih omejitev in uravnotežen odnos do napak ter pomagati posameznikom razvijati samopodobo neodvisno od dosežkov in zdrave prehranjevalne navade.

Poleg tega je pomembno ozaveščati o škodljivih učinkih pretirane obsedenosti s popolnostjo ter spodbujati uporabo terapij in podpornih skupin, ki pomagajo posameznikom prepoznati in premagati perfekcionistične vzorce ter razviti bolj prilagodljive in zdrave strategije obvladovanja prehranjevalnih navad.

S tem zmanjšamo tveganje za razvoj ortoreksije in izboljšamo splošno dobro počutje posameznikov.

Če se borite s perfekcionizmom, je pomembno vedeti, da popolnost ne obstaja in da ste vredni ljubezni in spoštovanja prav takšni, kot ste. Pomembno je, da sprejmete svoje omejitve in razumete, da vedno delate najbolje, kar zmorete.

Verjemite, da lahko s terapevtsko podporo in razvojem zdrave samopodobe premagate perfekcionistične vzorce ter ponovno vzpostavite uravnotežen odnos do hrane in lastnega počutja.

Vabim vas na brezplačen, popolnoma neobvezujoč 30-minutni uvodni pogovor, kjer lahko skupaj raziskujeva vzroke za vaše izzive s prehrano in perfekcionizmom.

8. Vloga družbenih medijev pri razvoju ortoreksije

Ortoreksija se zaradi vloge družbenih medijev je vedno pogostejša. Družbeni mediji spodbujajo nerealna pričakovanja o telesni podobi in prehrani ter ustvarjajo idealizirane predstave o “zdravem” načinu življenja.

Raziskave kažejo, da je večja izpostavljenost družbenim medijem povezana z večjo verjetnostjo razvoja motenj prehranjevanja, vključno z ortoreksijo. Pogosta pojava retuširanih fotografij, poudarek na popolni telesni podobi ter propagiranje strogih diet, posameznike privede do nezdravih prehranjevalnih vzorcev.

Da bi preprečili vpliv družbenih medijev na razvoj ortoreksije, je ključno spodbujati medijsko pismenost in kritično razmišljanje o informacijah, ki jih prejemamo.

Poleg tega je pomembno, da posamezniki razvijejo realistična pričakovanja o telesni podobi in prehrani ter se osredotočijo na lastne zdravstvene potrebe namesto na ideale, ki jih prikazujejo družbeni mediji.

S tem zmanjšamo tveganje za razvoj ortoreksije ter spodbudimo bolj zdrave in uravnotežene odnose s hrano in telesno podobo.


Kaj je ortoreksija

Ortoreksija je pogoj, ki označuje obsedenost z zdravo prehrano do te mere, da postane škodljiva za fizično in duševno zdravje posameznika. V nasprotju z drugimi prehranjevalnimi motnjami, kot je na primer anoreksija ali bulimija, kjer je glavni poudarek na količini zaužite hrane ali nadzoru telesne teže, je pri ortoreksiji osrednji poudarek na kakovosti in čistosti hrane.

Kako se razlikuje ortoreksija od drugih motenj?

Ortoreksija se razlikuje od drugih prehranjevalnih motenj predvsem v svoji naravi osredotočenosti na zdravo prehrano. Medtem ko pri anoreksiji in bulimiji posamezniki pogosto izvajajo drastične ukrepe za nadzorovanje svoje telesne teže, pri ortoreksiji posameznik postane obseden z izbiro hrane, ki velja za zdravo, ekološko pridelano ali brez umetnih dodatkov.

Osrednji cilj ortoreksije ni nujno nadzor teže, temveč občutek moralne pravilnosti in popolnosti glede prehranjevalnih navad. Posamezniki, ki trpijo za ortoreksijo, pogosto preživijo veliko časa in energije s planiranjem, pripravljanjem in razmišljanjem o hrani, ki jo bodo zaužili, ter s preverjanjem sestavin in načina pridelave.

Pomembno je razumeti, da lahko obsedenost z zdravo prehrano pri ortoreksiji privede do drastičnih omejitev v prehrani in posledično do pomanjkanja ključnih hranil, kar lahko negativno vpliva na fizično zdravje.

Ortoreksija se lahko razvije postopoma, pri čemer posamezniki pogosto začnejo z izogibanjem določenim skupinam živil, nato pa to razširijo na vse več aspektov svoje prehrane. V primerjavi z drugimi motnjami ortoreksija morda ne pritegne takojšnje pozornosti, saj se pogosto zdi, da so prehranjevalne navade posameznika zdrave in pozitivno naravnane.

Zavedati se je treba, da lahko ortoreksija vodi v številne težave, vključno z anksioznostjo, stresom in drugimi duševnimi motnjami, ki so povezane z obsesivno-kompulzivnim vedenjem. Zato je zdravljenje in podpora ključnega pomena za ponovno vzpostavitev zdravega odnosa do hrane in celotnega življenjskega sloga.

Kako stres in anksioznost zaradi ortoreksije vodita v panične napade

Stres in anksioznost, ki ju povzroča stalna obsedenost s hrano, neizogibno vplivata na naše duševno stanje.

Ti občutki niso zgolj posledica preproste skrbi za zdravje, temveč pogosto odsevajo neobdelane travme in čustvene rane iz naše preteklosti. Ko se nezdrave prehranjevalne navade razvijejo v ortoreksijo, ta pretirana osredotočenost na hrano postane način, kako se izognemo ali preusmerimo pozornost od bolečih spominov ali občutkov nemoči.

Neozdravljena čustva in podzavestna prepričanja se zato nabirajo in stopnjujejo, dokler ne dosežejo točke, ko sprožijo panične napade. Mnogi opisujejo občutek, kot da bi se zgodil srčni napad ali kot da bi izgubili nadzor nad svojim telesom ali umom.

panični napadi se pojavijo zaradi neozdravljenih čustev v pozavesti

Panični napadi pa so v resnici nenadne in intenzivne epizode močnega strahu ali nelagodja, ki jih spremljajo telesni simptomi, kot so

 • hitro bitje srca,
 • težko dihanje,
 • potenje,
 • tresenje
 • ali občutek zadušitve.

Pomembno je vedeti, da so panični napadi pogosto klic na pomoč našega uma in telesa, ki nas opozarjajo, da je treba ozdraviti tudi notranje rane in se osvoboditi bremen preteklosti.

Spopadanje s temi simptomi lahko izjemno težko in morda se počutite, kot da ste izgubili nadzor nad svojim življenjem. Pomembno je, da ne obupate. S pravilno podporo in terapijo je možno povrniti ravnovesje in razviti zdrav odnos do hrane.

Če ste pripravljeni narediti korak naprej k notranjemu celjenju in povrnitvi mirnega življenja, vas prisrčno vabim, da kliknete na spodnji gumb. Ta vas bo preusmeril na spletno stran za prijavo na popolnoma neobvezujoč in brezplačen predstavitveni pogovor, kjer se bova pogovorila o vaših vzrokih in simptomih ter našla resnične podzavestne vzroke za vaše težave.

Za dodatne informacije o paničnih napadih si preberite članek na vlastakutser.si – Panični napad – kaj je, zakaj nastane.

Odkrivanje korenin ortoreksije

Ortoreksijo premagamo tako, da identificiramo in razumemo njene korenine znotraj sebe. Večji kot je bil stres v našem življenju, večje možnosti obstajajo, da se je razvil ta negativni vzorec pretiranega nadzora nad prehrano.

Vse simptome ortoreksije je mogoče popolnoma odpraviti, ko enkrat osvobodimo negativne vzorce iz preteklosti. Spremeniti moramo svoje miselne navade in se naučiti sprostiti telo ter ga osvoboditi pritiska in obsedenosti s prehrano.

Več o tem, kako trajno premagati duševno bolečino in si zaceliti čustvene rane, najdete v moji novi brezplačni knjigi z naslovom “Kako premagati anksioznost”.

Ortoreksija: Asja Dominko - Kako premagati anksioznost

Odpravljanje ortoreksije: vloga terapije, podpore in samopomoči

Ortoreksija zahteva celosten pristop pri odpravljanju, pri čemer terapija in samopomoč igrata najpomembnejšo vlogo pri povrnitvi zdravega odnosa do hrane.

Hitro ukrepanje je ključno za odpravitev negativnih vzorcev, preden se pojavijo resnejši zapleti.

Ortoreksijo najlažje odpravljamo s terapijo

Samopomoč pri odpravljanju ortoreksije

Koraki samopomoči vam omogočajo, da aktivno sodelujete v procesu okrevanja. Nekateri pomembni vidiki samopomoči pri zdravljenju ortoreksije vključujejo:

 • Razumevanje lastnih prehranjevalnih vzorcev. Posameznik z ortoreksijo mora razviti globlje razumevanje svojih prehranjevalnih navad. Z odkritjem nezdravih miselnih in vedenjskih vzorcev, ki prispevajo k ortoreksičnemu vedenju, posameznik začne spreminjati svoje navade. Pri tem pomaga vzpostavitev dnevnika prehranjevanja, ki omogoča sledenje vzorcem prehranjevanja ter refleksijo o njihovem vplivu na posameznikovo počutje.
 • Sprejemanje in obvladovanje čustev. Eden od ključnih vidikov samopomoči je, da se naučimo prepoznavati in obvladovati čustvene sprožilce, ki vodijo v ortoreksično vedenje. S pomočjo tehnik sprostitve, kot so globoko dihanje, progresivna mišična relaksacija ali jogijske vaje, posameznik zmanjšuje čustveni stres in s tem zmanjšuje potrebo po nadzoru nad hrano.
 • Razvijanje pozitivne telesne samopodobe. Posameznik se osredotoči na sprejemanje in ljubeč odnos do svojega telesa ter se izogiba negativnemu samokritičnemu mišljenju glede svoje telesne podobe. To doseže z izvajanjem pozitivnih afirmacij ali pa s pomočjo terapevta. Terapevt vam bo pomagal, da se osredotočate na sprejemanje lastnega telesa v vseh njegovih oblikah in velikostih.

S temi pristopi posameznik razvija bolj zdrav odnos do hrane in svojega telesa, kar je ključno za premagovanje ortoreksije. Pomembno je, da posameznik pri samopomoči vztraja in se trudi, saj je proces okrevanja zahteva predanost in sedolovanje tako terapevta kot posameznika.

S kombinacijo samopomoči in pomoči strokovnjaka posameznik doseže trajne pozitivne spremembe v svojem odnosu do hrane in življenja na splošno.

Terapija kot ključni del odpravljanja ortoreksije

Če ortoreksija že vpliva na vaše življenje, je ključno, da čim prej ukrepate, preden se pojavijo hujši zdravstveni zapleti.

Za to so na voljo različni terapevtski pristopi, med katerimi so:

Terapija celjenja čustvenih ran:

 • Posameznik se osredotoči na pretekle travme, čustvene rane in druge vzroke, ki bi pripeljali do razvoja ortoreksije.
 • Terapevt pomaga posamezniku pri razumevanju in obvladovanju teh preteklih izkušenj ter pri premagovanju negativnih miselnih vzorcev, ki jih prinašajo.
 • S pomočjo terapevtskega procesa posameznik postopoma sprejme svojo preteklost in razvija bolj zdrav odnos do sebe ter svojega telesa.

Individualna terapija:

 • Posameznik se osredotoči na svoje osebne izkušnje, čustva in izzive, povezane z ortoreksijo.
 • Terapevt pomaga posamezniku pri razvijanju zdravega odnosa do hrane ter pri obvladovanju stresnih situacij in čustvenih sprožilcev.
 • Terapevt ponudi tudi strategije za spopadanje z ortoreksijo v vsakdanjem življenju ter podporo pri spreminjanju nezdravih prehranjevalnih navad.

Skupinska terapija

 • Skupinska terapija omogoča posamezniku, da deli svoje izkušnje, izzive in uspehe z drugimi, ki se soočajo s podobnimi težavami.
 • Skupinsko okolje zagotovi občutek pripadnosti, razumevanja in podpore, ki so ključni pri premagovanju ortoreksičnega vedenja. Poleg tega terapevt spodbuja razvoj zdravega odnosa do hrane in telesa v skupini, kar dodatno okrepi proces okrevanja.

Del stroke trdi, da se dolžina zdravljenja ortoreksije močno razlikuje. Odvisna je od posameznika in uporabljenih metod, ter traja od več mesecev do več let.

Sama pa vam zagotavljam, da s skupnim trudom in prizadevanjem dosežemo popolno in trajno odpravo znakov ortoreksije v že 90 dneh.

Če ste pripravljeni narediti korak naprej k notranjemu celjenju in povrnitvi mirnega življenja, vas vabim, da kliknete na spodnji gumb. Ta vas bo preusmeril na spletno stran za prijavo na popolnoma neobvezujoč in brezplačen predstavitveni pogovor, kjer se bova pogovorila o vaših vzrokih in simptomih ter našla resnične podzavestne vzroke za vaše težave.

Celosten pristop k odpravljanju ortoreksije

Verjetno pa se sprašujete, kako vam lahko jaz pomagam?

Ortoreksija: Celosten pristop k zdravljenju Asje Dominko

Kot dolgoletna terapevtka sem čutila, kako čustvene rane in duševna bolečina iz preteklosti preprečujeta ljudem normalno življenje in tako ustvarila edinstven program Notranji mir, kjer se v treh mesecih trajno osvobodijo čustvenih ran in negativnih pozavestnih vzorcev obnašanja in pri tem dosežejo:

 • Normalne prehranjevalne navade
 • Miren spanec
 • Zaupanje vase
 • Sproščeno in mirno telo
 • Voljo in motivacijo za življenje
 • Notranjo moč
 • Notranji mir, ki jih spremlja vsepovsod

Pogovorne terapije trajajo več let, medtem ko moje terapije prinesejo prvo olajšanje že po dneh tednih.

Na terapijah se resnično dogajajo čudeži.

Občutite olajšanje na čustvenem, miselnem, energijskem in fizičnem nivoju, ko začnete zdraviti čustvene rane in spreminjati podzavestna prepričanja, ki so vas privedla do ortoreksije. Vaše telo se vrne v naravno ravnovesje.

Vem, kako močno si želite, da bi te težave rešili zdaj – takoj.

S skupnim trudom, prizadevanjem in vztrajnostjo dosežemo trajno odpravo ortoreksije in drugih psihofizičnih izzivov v samo 90 dneh.

Ali sanjate tudi vi o življenju, kakršnega ste imeli pred pojavom ortoreksije?

Ortoreksija se v celoti odpravi, kadar se združi vaša želja po spremembi, vztrajnost in predanost s terapijami in ljubečim vodenjem, ki ga prejmete na terapiji. 

Prijavite se na brezplačen uvodni pogovor, kjer bomo skupaj raziskali vaše specifične težave in odkrili, kako jih hitro ter učinkovito rešimo.

Vaše dobro počutje je naš skupni cilj. Pojdimo skupaj na pot okrevanja.

Z najboljšimi željami,

Asja Dominko - Ortoreksija

Viri – Ortoreksija

Bratman, S. (2009, 4. junij). What is Orthorexia?. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. oktobra 2014. Pridobljeno 16. oktobra 2010.

Brytek-Matera, A. (2012). Orthorexia nervosa – an eating disorder, obsessive-compulsive disorder or disturbed eating habit?. Archives of Psychiatry and Psychotherapy, 1, 55–60.

Dominko, A. (2024). Kako premagati anksioznost.

Donini, L.M., Marsili, D., Graziani, M.P., Imbriale, M., & Cannella, C. (2005). Orthorexia nervosa: Validation of a diagnosis questionnaire. Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 10(2), e28–e32. doi:10.1007/BF03327537.

Dnevnik. (2014, 11. september). Ortoreksija: ko preveč zdrava prehrana škoduje.

Hill, A. (2009, 16. avgust). Healthy food obsession sparks rise in new eating disorder. The Guardian.

Kummer, A., Dias, F.MV., & Teixeira, A.L. (2008). On the concept of orthorexia nervosa. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 18(3), 395–396. doi:10.1111/j.1600-0838.2008.00809.x.

Kuster, V. (2023). Moja nova samopodoba.

Rochman, B. (2010, 12. februar). Orthorexia: Can Healthy Eating Be a Disorder?. Time.

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.