Pesimizem: 8 nasvetov, kako premagati negativen pogled na življenje

 • Objavljeno: 26. maja, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Samozavest
 • Objavljeno: 26. maja, 2024
 • Napisala: Asja Dominko
 • Kategorija: Samozavest

Pesimizem pomeni, da vidimo stvari zelo negativno. To vpliva na naše počutje, medsebojne odnose, kariero in splošno (ne)zadovoljstvo z življenjem.

Pesimizem in slabo počutje osebe, ki ima negativen pogled na svet.

Pesimisti vedno pričakujejo slabe stvari in težko verjamejo v dobre izide. Zaradi tega se pogosto počutijo negotovo in imajo težave z nizko samozavestjo.

Na primer:

 • Študent, ki pričakuje težke izpite in slabe ocene.
 • Brezposelni, ki se boji, da ne bo uspešen na razgovoru.
 • Oseba, ki misli, da ne bo dobro sprejeta pri partnerjevih starših.
 • Mož, ki se boji, da se je ženi zgodilo nekaj slabega, ker ni odgovorila na klic.
 • Oseba, ki misli, da je prijatelj jezen nanjo, ker ji ni takoj odgovoril na sporočilo.

V tem blogu bomo predstavili 8 preprostih, a učinkovitih, načinov, kako se spopasti s pesimizmom in trajno rešitev z 95% uspešnostjo za izboljšanje vašega življenja.

Raziskali pa bomo tudi, kako pesimizem vpliva na naše počutje in zakaj je pomembno razumeti ter premagati to negativno razmišljanje enkrat za vselej.


8 načinov, kako prenehati razmišljati pesimistično

Kako torej dejansko prenehati biti pesimist?

Kaj lahko storite, da svoje možgane pripravite do bolj pozitivnega razmišljanja?

Tukaj je 8 učinkovitih nasvetov, ki se na prvi pogled zdijo preprosti, vendar so izjemno učinkoviti, kadar jih uspešno vpeljemo v vsakodnevno rutino in jih tako redno prakticiramo.

1. Postavite fizično počutje na prvo mesto

Fizično zdravje ima pomemben vpliv na naše čustveno stanje in splošno počutje. Raziskave kažejo, da

 • redna telesna aktivnost,
 • zdrava prehrana
 • in zadostna količina spanja

močno vplivajo na naše miselne procese in občutke.

Za odpravo pesimizma potrebujemo zdrav življenjski slog, ki vključuje redno telesno aktivnost, zdravo prehrano in zadostno količino spanca.

Ko se osredotočimo na skrb za naše telo, se počutimo bolj energični, manj psihično obremenjeni in pripravljeni na premagovanje življenjskih izzivov.

 • Pomembno je, da poskrbimo za redno telesno vadbo, saj ta sprošča endorfine – hormone sreče, ki pozitivno vplivajo na naše razpoloženje.
 • Poleg tega zdrava prehrana, bogata z vitamini in hranili, podpira naše možganske funkcije in nam pomaga ohranjati jasnost uma.
 • Zadosten spanec je ključen za ohranjanje duševnega in fizičnega zdravja, saj podpira kognitivne funkcije, krepi imunski sistem, zmanjšuje stres in pripomore k boljši čustveni stabilnosti.

Za več nasvetov za obvladovanje stresa obiščite stran www.vlastakuster.si

2. Spreminjanje notranjega dialoga

Vsak dan se pogovarjamo sami s seboj, bodisi zavestno ali nezavedno. Ta notranji dialog močno vpliva na naše razpoloženje in dojemanje sveta okoli nas.

Namesto da se osredotočamo na negativne misli, lahko spremenimo svoj notranji dialog v pozitivno smer.

Raziskave kažejo, da pozitivni notranji glasovi zmanjšajo raven stresa, izboljšajo samozavest in povečajo splošno dobro počutje.

Kako to storiti?

Začnite opazovati svoje misli in besede, ki jih izrečete sami sebi. Namesto da se osredotočate na negativne vidike situacije, poiščite pozitivne plati.

Na primer, namesto da rečete “Ne zmorem tega,” poskusite reči “Morda bom imel težave, vendar se bom potrudil in naredil najbolje, kar lahko.

Sčasoma boste opazili, da postaja vaš notranji pogovor bolj spodbuden in optimističen, kar pomaga pri premagovanju pesimizma in izboljšanju vašega splošnega počutja.

3. Spreminjanje okolja in socialne mreže

Okolje, v katerem se znajdemo, močno vpliva na naše razpoloženje in dojemanje sveta. Če smo obkroženi z optimističnimi ljudmi, je verjetneje, da bomo tudi sami razvili pozitiven pogled na življenje.

Prijatelji, ki so si med seboj povezani. Ne povezuje jih pesimizem, pač pa volja do življenja, podobne vrednote in pozitiven način razmišljanja.

Raziskave kažejo, da socialna podpora in pozitivni odnosi zmanjšujejo občutke osamljenosti in izboljšujejo duševno počutje.

Poskusite se obkrožiti z ljudmi, ki imajo vam podobne vrednote in vas spodbujajo k pozitivnim spremembam.

4. Iskanje rešitev namesto težav

Pogosto se osredotočamo na težave in ovire, s katerimi se soočamo v življenju. Namesto da razmišljamo o tem, kaj vse gre lahko narobe, se raje osredotočimo na iskanje rešitev.

Po raziskavah sodeče je pristop k reševanju problemov bolj učinkovit kot stalno razmišljanje o težavah.

Ko se znajdemo v težkih situacijah, se osredotočimo na to, kaj lahko storimo, da bi izboljšali situacijo, namesto da se ustavljamo pri negativnih vidikih.

Da pa lahko spremenimo način razmišljanja moramo naše možgane reprogramirati oziroma jih očistiti čustvene navlake, ki se nam nabira že celotno življenje.

Točno to počenemo v programu Notranji mir, znotraj katerega lahko tudi vi dosežete nove mejnike – pozitivne misli, miren spanec, spočito telo in življenjsko energijo.

Na spodnjem gumbu se lahko prijavite na informativen in popolnoma brezplačen uvodni razgovor, v katerem bova našla prave podzavestne vzroke za vaše težave, katere lahko na terapijah takoj začnemo odpravljati.

5. Pisanje o svojih uspehih

Prepogosto se osredotočamo na svoje neuspehe in kritiziramo svoje napake. Vendar pa je pomembno, da se zavedamo tudi svojih uspehov.

Pisanje o hvaležnosti in dobrih trenutkih pomaga k boljšemu počutju in zmanjšanju pesimističnega pogleda na svet.

Ko se boste znašli pred težkih izzivom se spomnite, da ste do sedaj premagali že veliko ovir, ki so se svoj čas prav tako zdele nemogoče.

6. Ne dovolite, da pretekli dogodki zameglijo vaš pogled na prihodnost

Pretekli neuspehi in negativne izkušnje pogosto vplivajo na naše prepričanje o tem, kaj nas čaka v prihodnosti. Vendar pa je pomembno razumeti, da preteklost ni nujno pokazatelj prihodnosti.

Ljudje, ki se osredotočajo na preteklost in se zapletajo v negativne misli, težje premagajo pesimizem.

Namesto tega poskusite biti odprti za nove priložnosti in se osredotočiti na to, kako lahko iz preteklih izkušenj potegnete koristne nauke, ki vam bodo pomagali rasti in se razvijati.

7. Ne obupajte po slabem dnevu

Vsakdo ima slabe dni in situacije, ki se zdijo brezizhodne. Prav zaradi takih dni lahko nato cenimo dobre trenutke v življenju. Pomembno je, da se zavedamo, da so slabi trenutki del življenja in da ni vsak dan enak.

Moški, ki ima slab dan in se počuti brezizhodno.

Dve pomembni lastnosti, ki sta odločilni pri premagovanju pesimizma sta vztrajnost in vzdržljivost.

Sprejmite slab dan kot del procesa učenja in rasti, namesto da se prepustite občutkom obupa. S tem pristopom boste lažje premagovali težave in vzdrževali pozitiven pogled na življenje.

8. Kultiviranje miselnosti hvaležnosti

Raziskave so pokazale, da je hvaležnost močan protistrup proti pesimizmu. Ko se osredotočimo na stvari, za katere smo hvaležni, spodbujamo pozitivne misli in čustva.

Kot terapevtka toplo priporočam pisanje dnevnika hvaležnosti, saj na tak način v sebi krepimo prijetne občutke in možgane programiramo, da se osredotočajo na pozitivne stvari.  

Poskusite si vzeti čas vsak dan, da zapišete nekaj stvari, za katere ste hvaležni ali na katere ste ponosni v dnevnik hvaležnosti. To je najučinkovitejša tehnika za spreminjanje pesimizma.   To je bilo 8 preprostih, a učinkovitih strategij za soočanje z negativnimi mislimi.

Ko pa je pesimizem globoko zakoreninjen zaradi naših preteklih travmatičnih izkušenj in negativnih podzavestnih prepričanj, pogosto sami ne zmoremo obvladovati in nadzirati svojih misli.

Pomoč lahko poiščete pri terapevtih z obsežnimi izkušnjami pri reševanju negativnih misli, ki nam lahko pomagajo razjasniti naše občutke ter najti glavne razloge za naše težave.

Tukaj vam lahko pomagam jaz.

Sem terapevtka za čustveno, energijsko, miselno in telesno zdravljenje z 12-letno kariero, v kateri sem pomagala že več kot 3800 Slovenkam in Slovencem.

Ne le da verjamem – prepričana sem, da ima vsak človek moč, da začuti in zaživi popoln notranji mir, čustveno svobodo in radost življenja – ne glede na čustvene rane, podzavestna prepričanja in vzorce ter travmatične dogodke iz preteklosti. Tudi vi.

Ljubeč pristop terapevtke.

S klikom na spodnji gumb se prijavite na brezplačen in neobvezujoč uvodni pogovor, kjer bova našla pravi vzrok za vaše težave, katere bova na terapijah s skupnim delom tudi uspešno razrešila.


Razumevanje pesimizma

Pesimizem je način razmišljanja, kjer vidimo stvari v negativni luči. Nasprotno od optimizma, kjer ljudje pričakujejo dobre izide, pesimisti vedno računajo na slabe. To pomeni, da se težko veselijo dobrih stvari, saj pričakujejo, da se bodo zgodile težave ali neuspehi.

Kako prepoznati pesimizem?

Pesimisti pogosto:

 • Ne verjamejo v pozitivne izide.
 • So vedno pripravljeni na najslabše.
 • Težko sprejmejo komplimente in pohvale.
 • Pogosto se počutijo nemočne ali nesrečne.

Pesimizem in duševno počutje

Pesimistično razmišljanje močno vpliva na naše duševno zdravje. Ko smo pesimistični, pričakujemo, da se bodo stvari izšle slabo ali da se bodo dogajale težave. To lahko povzroči številne negativne učinke na naše duševno počutje:

 • Stres in anksioznost: Pesimisti pogosto doživljajo povečan stres in hudo anksioznost, saj vedno pričakujejo najslabše. Ta stalna pričakovanja lahko sprožijo občutke tesnobe in strahu pred prihodnostjo.
 • Depresija: Dolgotrajno negativno razmišljanje lahko privede do depresije. Pesimisti postanejo brezvoljni, izgubijo zanimanje za dejavnosti, ki so jih nekoč uživali, in se večino časa počutijo nesrečne.
 • Samospoštovanje in samozavest: Pesimisti verjamejo, da ne zaslužijo uspeha ali sreče. To vodi v nizko samospoštovanje in pomanjkanje samozavesti pri soočanju s težavami in izzivi v življenju.
 • Socialni odnosi: Negativno razmišljanje vpliva tudi na naše odnose z drugimi. Pesimisti se morda težko povežejo z drugimi ljudmi, ker so osredotočeni na negativne vidike življenja in težko najdejo veselje v družbi drugih, kar lahko vodi v socialno anksioznost.
Pojmi, ki so povezani s pesimizmom - stres, anksioznost, depresija, težave v odnosih, pomanjkanje samospoštovanja in samozavesti.

Učinki pesimizma so zelo neprijetni in vplivajo na naše življenje na negativen način. Zato je ključno, da odpravimo negativne vzorce razmišljanja.

Razumljivo je, da nam bodo ljudje lažje zaupali, če bomo pozitivni in odprti, kot pa zaprti in črnogledi.

Vzroki za pesimizem

Pesimizem ni nekaj, kar se pojavi čez noč. Pogosto izvira iz globokih čustvenih travm in ran, ki smo jih doživeli v preteklosti, še posebej v našem otroštvu. Ti izkušnje oblikujejo naš pogled na svet in način, kako dojemamo življenje.

Negativne emocije in prepričanja

Pesimizem je tesno povezan z negativnimi emocijami in prepričanji. Ko doživimo težke situacije ali razočaranja, razvijemo negativna prepričanja, kot so “nič nikoli ne gre po načrtih” ali “vse se bo slej ali prej zalomilo“.

Te misli in prepričanja nas lahko obvarujejo pred razočaranjem, vendar hkrati zelo omejujejo naše možnosti za srečo in uspeh.

Vloga preteklih travmatičnih dogodkov

Pretekli travmatični dogodki igrajo ključno vlogo pri oblikovanju pesimističnega svetovnega pogleda. Otroci, ki so bili izpostavljeni

 • ločitvi staršev,
 • nasilju,
 • zlorabi
 • izgubi,
 • težavam v šoli
 • ali eksistenčnim težavam,
  • kot so pomanjkanje hrane,
  • primernega bivališča
  • ali osnovnih potrebščin

pogosto razvijejo prepričanje, da je svet nevaren in nepredvidljiv.

Na sliki je deklica, ki je žalostna zardi prepirov staršev.

Iz teh čustvenih travm iz preteklosti pogosto izhajajo negativni vzorci razmišljanja, ki oblikujejo naš način dojemanja in odzivanja na svet okoli nas. To pomeni, da se težje počutimo varne in zaupamo ljudem okoli sebe.

Naš občutek zaupanja in sposobnost vzpostavljanja zdravih odnosov trpita zaradi teh izkušenj, kar vpliva na naše vsakodnevno življenje.

Vzorci mišljenja in obnašanja

Pesimizem se kaže skozi vzorce mišljenja in obnašanja, ki so usmerjeni v iskanje težav namesto rešitev. To lahko vključuje stalno pričakovanje najslabšega scenarija, poudarjanje lastnih pomanjkljivosti in nenehno skrb za možne neuspehe.

Razumevanje vzrokov pesimizma nam pomaga, da se osvobodimo negativnih vplivov preteklosti in ustvarimo bolj pozitiven in zadovoljujoč svetovni pogled.

Sprememba je mogoča, če odkrijete, katera čustvena bolečina iz preteklosti je vtisnjena v vas in katera podzavestna prepričanja sooblikujejo vaše sedanje misli.

Verjemite v možnost boljšega življenja.

Kako pa lahko to dosežete?

Skozi iskren pogovor z izkušenim terapevtom.

Zato vas vabim na zaupen pogovor, v živo v Mariboru ali na daljavo (telefonski klic, Zoom, Viber), kjer bomo raziskali korenine vašega problema in razvili strategijo za trajno rešitev.

Pogovor je brezplačen in popolnoma neobvezujoč.

Celostna rešitev za pesimizem

Pesimizem, ki izvira iz čustvenih ran in travm iz preteklosti, zahteva poseben pristop za trajno odpravo in doseganje notranjega miru. Ključnega pomena je terapija z izkušenim terapevtom, ki vam pomaga raziskati in ozavestiti podzavestna negativna prepričanja ter se soočiti s čustvenimi ranami.

Terapevtka z dolgoletnimi izkušnjami, ki vam pomaga doseči odpraviti pesimizem in doseči notranji mir in čustveno stabilnost.

Koraki k doseganju notranjega miru in pozitivnega pogleda na življenje:

 • Terapija z izkušenim terapevtom: Terapevt vam pomaga razumeti korenine vaših negativnih miselnih vzorcev in vam nudi podporo pri procesu celjenja čustvenih ran.
 • Odpravljanje podzavestnih negativnih prepričanj: Skozi terapevtski proces se učite prepoznavati in spreminjati podzavestna prepričanja, ki negativno vplivajo na vaše dojemanje sveta.
 • Samostojno spopadanje s čustvi: Terapevtsko delo vam omogoča, da se naučite učinkovitih tehnik za samostojno obvladovanje čustev in premagovanje pesimizma v vsakodnevnem življenju.
 • Redno čiščenje čustvenih vzorcev: S pomočjo terapevta se naučite metod za redno čiščenje in negovanje svojega čustvenega sveta, kar vam pomaga ohranjati pozitiven pogled na življenje.

Terapija ni le proces izboljševanja počutja, temveč tudi učenje novih veščin in pristopov k življenju, ki vam omogočajo, da postopoma spreminjate svoj odziv na življenjske izzive.

Zavezanost terapevta k vašemu dobrobiti in rasti je ključnega pomena pri gradnji vaše notranje moči in odpornosti ter pri doseganju trajnih sprememb v vašem dojemanju in doživljanju sveta.

Pesimizem – Razumevanje čustev

Če želite bolje razumeti delovanje svojih misli, čustevin nastanek podzavestnih vzorcev obnašanja, vas vabim, da si popolnoma brezplačno preberete mojo novo knjigo “Kako premagati anksioznost“.

Naučili se boste prisluhniti svojemu telesu, ga razumeti in doseči notranji mir.

Asja Dominko - Kako premagati anksioznost

V knjigi boste:

 • Spoznali, kaj so pojmi anksioznost, tesnoba, depresija in napad panike.
 • Razumeli, zakaj čustvene rane iz otroštva vplivajo na vaša današnja občutja.
 • Naučili, kako zaceliti in pozdraviti rane iz preteklosti.
 • Razumeli svoj notranji svet in signale, ki vam jih telo sporoča.

Boljše razumevanje čustev bo olajšalo proces dela na terapijah, saj se boste razumeli povezavo telesa, misli in podzavesti.

Prenesite brezplačno knjigo zdaj in začnite svojo pot k boljšemu razumevanju svojega telesa in uma.

Povzetek – pesimizem

Pesimizem je pogosto povezan z negativnimi miselnimi vzorci, ki izvirajo iz čustvenih travm in preteklih izkušenj.
Pomembno je razumeti vpliv pesimizma na duševno zdravje, saj lahko vodi v stres, anksioznost in depresijo.
Premagovanje pesimizma zahteva spremembo notranjega dialoga in osredotočenost na pozitivne miselne vzorce.
Ohranjanje fizičnega zdravja, vzpostavljanje pozitivnih odnosov ter kultiviranje hvaležnosti so ključni dejavniki za premagovanje pesimizma.
Za trajno in celovito rešitev je pomembno celostno obravnavati čustvene rane in negativna prepričanja s pomočjo terapije.
V zgornji tabeli imate pregled nad ključnimi točkami članka.

Avtorica članka

Asja Dominko
Magistrica temeljnih medicinskih znanosti, vodilna specialistka za trajno odpravo izgorelosti, tesnobe in paničnih napadov.

 • Izvajam napredno terapijo »Notranji mir« ter Kratke terapije za osnovno pomoč.
 • Avtorica knjig »Kako premagati anksioznost« (e-knjigo (86 strani) s konkretnimi nasveti za pomoč si lahko brezplačno prenesete) in »Moja nova samopodoba«.
 • Brezplačen terapevtski pogovor je na voljo vsem, ki želite izvedeti a) resničen vzrok za vaše težave, b) način, kako se jih lahko za vedno osvobodite in zaživite ponovno normalno življenje.
Vse informacije: www.asjadominko.si

Potrebujete pogovor?

Pogovorimo se o tem zakaj se vam v resnici dogaja, kar se vam dogaja in kaj narediti, da težavo trajno rešite.

Okrepite svoj notranji mir v treh minutah na dan.